Krónika

A mesterséges intelligencia inkább segít munkahelyeket létrehozni, mintsem tönkretenné a már meglévőket

A mesterséges intelligencia inkább segít új munkahelyek létrehozásában, mintsem tönkretenné a meglévőket az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) tanulmánya szerint.

A mesterséges intelligencia inkább segít munkahelyeket létrehozni, mintsem tönkretenné a már meglévőket
A munkahelyek és az iparágak többsége csak részlegesen van kitéve az automatizálásnak
Fotó: NorthFoto

A ChatGPT robot novemberi megjelenése, amely forradalmasította a mesterséges intelligencia felhasználását, egyszersmind aggodalmakat is keltett a munka világának átalakulását, illetve a foglalkoztatásra gyakorolt hatását illetően.

Az ILO-nak a mesterséges intelligencia ezen alkalmazásait vizsgáló új tanulmánya azonban, amelyet hétfőn tettek közzé Genfben, arra a következtetésre jutott, hogy a munkahelyek és az iparágak többsége csak részlegesen van kitéve az automatizálásnak.

Az ILO szerint a mesterséges intelligencia inkább kiegészít, mintsem helyettesít bizonyos tevékenységeket. Ily módon az új technológia első következménye nem a munkahelyek megszüntetésében nyilvánul meg, hanem inkább a minőségükben bekövetkező esetleges változásokban, például a munka intenzitásában és az önállóságban – áll a tanulmányban.

A tanulmány kiemeli azt is, hogy az új technológia hatásai jelentősen változnak foglalkozásonként és övezetenként, és a nőket jobban érintheti a munkára gyakorolt befolyás, mint a férfiakat.

Az irodákban végzett adminisztratív munka az a kategória, amely leginkább ki van téve a mesterséges intelligencia technológiáinak, amelyek a feltételezés szerint a feladatok közel egynegyedét érintik nagy mértékben, több mint a felét pedig átlagosan.

A jelentés szerint várhatóan azok az országok, ahol a jövedelmek a legmagasabbak, viselik majd el a legnagyobb hatásokat egyebek mellett az irodai alkalmazottak magas száma miatt. A magas jövedelmű országokban az összes foglalkoztatott 5,5 százalékát, míg az alacsony jövedelműekben 0,4 százalékát érintik esetlegesen a generatív mesterséges intelligencia automatizációs hatásai – állapították meg.

A tanulmány szerint ugyanakkor a mesterséges intelligencia által potenciálisan létrehozott állások száma gyakorlatilag megegyezik valamennyi országban.

Ebből következik, hogy „megfelelő helyi politikával, a technológiai átalakulás ezen újabb hulláma jelentős előnyöket hozhat a fejlődő országoknak” – mutat rá az ILO, amely szerint az országoknak a „rendezett, méltányos és konzultatív” változást támogató politikákat kell kidolgozniuk.

Kapcsolódó írásaink