Krónika

Mit tegyünk földrengés esetén?

Megnyugtató lehet előkészíteni pár alapvető dolgot, amire szükség lehet esetleges áramkimaradás esetén

Az elmúlt két nap eseményei sokak számára rémisztők voltak. 2023. augusztus 19-én délelőtt egymás után két érezhető, károkat is okozó földrengés pattant ki Szarvas település közelében 4,1-es magnitúdóval, melyet több érezhető utórengés is követett – írta meg hivatalos Facebook-oldalán ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Mit tegyünk földrengés esetén?
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Károkat jelentettek Csabacsűdről és Szarvasról egyaránt, a bejelentések feldolgozása jelenleg is folyamatban van. Személyi sérülésről nincs tudomásunk. Augusztus 20-án hajnalban ismét 4,1-es magnitúdójú rengés pattant ki, mely álmából is felébresztette a lakosságot, és rengeteg aggódó megkeresés érkezett obszervatóriumunkba.

Bár minden bizonnyal tudtuk, hogy kisebb utórengésekre számítani kell, a hajnali esemény azonos méretű volt az azt megelőző dupla rengésekkel. A tapasztalataink alapján az utórengések mérete és kipattanási gyakorisága az idővel gyorsan csökken, a hajnali esemény ezt mégis felülírja. Bízunk abban, hogy nagyobb földrengések nem lesznek a térségben, de nem tudjuk pontosan megjósolni a következő napok, hetek eseményeit.

Szerencsére hazánk szeizmicitása közepes, így semmiképp sem kell olyan katasztrófától tartani, mint a törökországi súlyos események. A veszélyeztetettség hazánkban jelentősen kisebb, ugyanakkor az ismert hazai földrengések statisztikai vizsgálata alapján 40-50 évente akár 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengések is előfordulhatnak, melyek jelentősebb épületkárokat is okozhatnak.

Hogyan tudunk felkészülni egy földrengésre?

– Megnyugtató lehet előkészíteni pár alapvető dolgot, amire szükség lehet esetleges áramkimaradás esetén. Ilyen pl. a zseblámpa, extra elemek, gyertya, elsősegélycsomag. Győződjünk meg arról, hogy biztonságos, könnyen elérhető helyen tartjuk a legfontosabb dolgainkat, és szükség esetén azonnal megtaláljuk őket.

– Érdemes előre megvizsgálni az otthonainkat, hogy hol van olyan biztonságos hely, zug, ahol egy földrengés során nem tudnak ránk esni a tárgyak, lehetőleg távol a polcos szekrényektől, porcelánoktól, csillároktól, ablakoktól.

– Az ingóságok védelme érdekében a könnyen leeső, felboruló tárgyakat érdemes biztonságba helyezni, rögzíteni (pl. televízió).

Mit tegyünk egy földrengés közben?

– Menjünk fedezékbe! Sosem a földrengés az, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, hanem a földrengés miatt lehulló tárgyak által okozott sérülések. Legfontosabb a fejsérülések elkerülése! Ha lehetséges, bújjunk asztal vagy íróasztal alá.

– Menjünk távolabb az ablakoktól! Amennyiben éjjel, alvás közben pattan ki egy földrengés, maradjunk az ágyban, és védjük a fejünket egy párnával.

– Földrengés idején kerüljük a liftek, felvonók használatát, mert esetleges áramkimaradás esetén leállhatnak. Földrengés közben biztonságosabb az épületen belül maradni, a legtöbb sérülés menekülés közben történik. Amennyiben megszűnik a rázkódás, a legrövidebb útvonalon hagyjuk el az épületet !

Mit tegyünk földrengés után?

– Ellenőrizzük, hogy megsérült-e valaki a környezetünkben. Ha igen, hívjuk a 112 telefonszámot, és próbáljunk elsősegélyt nyújtani!

– Ha gázszagot érzünk, vagy valamelyik érzékelő bekapcsol a lakásban, zárjuk el a gázt az ingatlanban. Amennyiben szikrázást, sérült vezetékeket látunk, áramtalanítsuk is a lakást!

– Ha az épület megsérült, ne menjünk vissza addig, amíg szakemberek biztonságossá nem nyilvánították!

Kövessük figyelemmel a híreket, a hatóságok utasításait!

– Feleslegesen ne használjuk a telefonokat, mert a hatóságoknak szükségük lehet minden szabad vonalra!

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink