Krónika

Mire figyeljünk a Balatonon?

A szombati felhőszakadás ellenére a jövő héten jó idő várható, és a Balaton augusztus végén is kifejezetten népszerű, ezért a rendőrség egy TikTok-videóban figyelmeztet mindenkit, mire figyeljenek a „magyar tengerben” fürdőzők – derült ki a Promotions cikkéből.

Mire figyeljünk a Balatonon?
Balatoni vihar
Fotó: MH-archív/Csudai Sándor

A fürdésre vonatkozó szabályokat egy belügyminiszteri rendelet határozza meg. Eszerint a Balatonban április 1-jétől október 31-ig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik, amely figyeli a szélviszonyokat, és különböző fényjelzésekkel tájékoztatja a vízen tartózkodókat. A Balatonon összesen ötvenöt viharjelző lámpa van, amelyek közül négy vízközépi platformon, harmincegy stabil és tizenöt mobil fényjelző pedig a part mentén található. A viharjelzések három fokozatot különböztetnek meg:

Alapfok: ilyenkor nyugodtak lehetünk, mert nincs jelzés a viharjelző berendezéseken, ez azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/h sebességet.

Elsőfokú viharjelzés: a viharjelző berendezés lámpái percenként 45-ször sárga villogó fénnyel villannak fel, ez azt jelenti, hogy a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 km/h, azonban nem haladja meg a 60 km/h sebességet.

Másodfokú viharjelzés: a viharjelző berendezés lámpái percenként 90-szer sárga villogó fénnyel villannak fel, ez azt jelenti, hogy már viharos – 65 km/h-t meghaladó – szél várható.

A Balatonnál a viharjelzési fokozatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából adják ki, amelynek munkatársai folyamatosan figyelik az időjárási adatokat és előrejelzéseket.

Az elsőfokú viharjelzés esetén tilos vízi jármű kísérete nélkül fürdeni vagy vízi sporteszközt használni. Aki már vízen van, annak mihamarabb el kell hagynia azt. A másodfokú viharjelzés esetén tilos a vízen tartózkodás minden formája, beleértve a fürdést, a vízi sporteszközök használatát és a hajózást is. Aki már vízen van, annak azonnal el kell hagynia azt, és biztonságos helyre kell mennie.

Sokan nem tudják, de a Balatonnál tilos fürdeni korlátozott látási viszonyok között is, például ködben vagy sötétben. Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mély víz határáig.

A hajóutat és hajózási akadályt jelző bójákat is figyelni kell, mert ott sem mehetünk a vízbe. A főszezonban rengeteg embert kell kimenekíteni a Balatonból, akik néha felelőtlenül az életükkel játszanak – olvasható a portál híradásában.

A vízimentők arra is felhívják a figyelmet, hogy hat éven aluli és az úszni nem tudó tizennégy éven aluli gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhetnek a magyar tengerben, és erre fokozottan figyelnek is.

Kapcsolódó írásaink