Krónika

Amerikában „vegyifegyver” bevetésére készülnek

A Nemzeti Park Szolgálat újabb akciót készít elő, hogy megszabadítsa a Colorado folyó egy észak-arizonai területét az invazív halaktól – közölte a hivatal. Az AP jelentése szerint vegyi kezeléssel akarják elpusztítani a betolakodókat.

Amerikában „vegyifegyver” bevetésére készülnek
Egy kisszájú sügér
Fotó: AFP/Image Source/Raphye Alexius

A halakra halálos, de a szövetségi környezetvédelmi hatóságok által jóváhagyott rotenon nevű anyagot augusztus 26-tól kezdve fogják kijuttatni a környezetbe. A cél: a Glen Canyon-gát alatt a nem őshonos kisméretű sügérek és a zöld naphalak visszaszorítása, valamint egy veszélyeztetett őshonos hal, a púpos pufók védelme.

Amint a kezelés befejeződik, egy másik vegyi anyagot bocsátanak ki, hogy felhígítsák a rotenont – közölte a parkszolgálat.

A közelmúltban a kis sügéreket a Powell-tóba zárták a Glen Canyon-gát mögé, amely évekig akadályt jelentett számukra. Tavaly nyáron azonban a gát alatti folyóban is találtak rájuk.

Az éghajlatváltozás és a szárazság miatt a Colorado folyó egyik legfontosabb tározója, a Powell-tó tavaly történelmi mélypontra süllyedt, így már nem jelent akkora akadályt a kisszájú sügérek számára. A ragadozó halak meg tudták közelíteni a Grand Canyont, ahol az ősi és ritka púpos pufók legnagyobb csoportjai fennmaradtak.

Kapcsolódó írásaink