Krónika

Ettől álltak be keményen a múltban

Már az ókori egyiptomiak is használtak drogokat

Fű, kokain, heroin, ecstasy – és még sorolhatnánk. Hollywoodi filmek, zeneszámok, híradó… Mindenhonnan a drogokról hallani. De vajon honnan erednek? – teszi fel a kérdést cikkében a Promotions.

Ettől álltak be keményen a múltban
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A drogfogyasztás már több ezer éves probléma, amelyről kevésbé szólnak a történelemkönyvek.

A történészek szerint az ember már tízezer éve is használta a ma is ismert ópiátokat, de cél teljesen más volt. Évezredekkel ezelőtt ezeket a szereket varászlásokhoz, jósláshoz és leginkább gyógyításhoz használták. Gondoljunk csak az ősi görögök delfi jósdájára, ahol a papnők bódult állapotban pillantottak bele a jövőbe. Ezek szerek hatását anno nem laborokban, hanem tapasztalati úton mérték fel.

A kannabisz, hétköznapibb nevén a fű, már több országban legális. Ennek a szernek a fő összetevője a THC. A kannabisznak bódító és tudatmódosító hatása van. megdöbbentő, de Dél-Ázsiában már több ezer évvel ezelőtt használták rituális szertartásokhoz és az orvoslásban mint fájdalomcsillapítót.

Az egyiptomiak kedvenc drogja a kék lótusz volt. Ezt leginkább teába vagy esetenként alkoholba áztatták, és úgy fogyasztották. A kék lótusz fő egyik alkotóeleme az aprofinoid. Ennek az elemnek az ecstasyra hajazó hatása volt. Annak ellenére, hogy a szer alapvetően felpörgette és felvidította a használóit, ezt leginkább a mély alvás elérésére használták.

Az egyik legveszélyesebb szer az ópium volt. Ezt több nagyobb kultúra, mint például a görögök, az egyiptomiak és a kínaiak is előszeretettel fogyasztották.

Az ópiumot a mákból nyerik ki, és az a ma ismert egyik legveszélyesebb kábítószer, a heroin alapja is.

Ezt is a többihez hasonlóan sokat használták az orvoslás területén, legfőképp mint fájdalomcsillapítót. Káros hatását csak a 17. századtól jegyezték.

Több európai országban legális a varázsgomba. Az elnevezését onnan kapta, hogy erősen hallucinogén hatású szer. Több évezredekkel ezelőtt már Észak-Afrikában és Dél-Amerikában is használták. Leginkább rituális szertatásokhoz és varázsláshoz használták a sámánok.

Kapcsolódó írásaink