Krónika

Ombudsman: Szülessen megnyugtató megoldás az Ágfalva és Somfalva közötti út ügyében!

Szülessen az osztrák és a magyar állam polgárai számára megnyugtató megoldás a magyarországi Ágfalva és az ausztriai Somfalva közötti útszakasz használata ügyében! – erre kérte az alapvető jogok biztosa osztrák kollégáját.

Ombudsman: Szülessen megnyugtató megoldás az Ágfalva és Somfalva közötti út ügyében!
Határátkelő a magyarországi Ágfalva és az ausztriai Somfalva között
Fotó: Wikimedia Commons/Steindy

Kozma Ákos ezzel kapcsolatban levélben kereste meg Gaby Schwarzot, az osztrák ombudsmani testület vezetőjét – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

Erre azt követően került sor, hogy magyar állampolgárok az alapvető jogok biztosához fordultak a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárása miatt – tették hozzá.

Mint írták: a panaszosok kifogásolták, hogy az ausztriai Somfalva önkormányzata a községet a magyar oldalon fekvő Ágfalvával összekötő, az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat 2023 januárjában először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjármű forgalom elől – ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását –, majd 2023. március 1-től az utat – útépítési munkálatokra való hivatkozással – teljesen lezárta.

A somfalvai önkormányzat döntése alapján 2023. július 1-jét követően csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyezik az út használatát, illetve az útvonal használatának engedélyezését előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik – ismertették.

Mivel a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó uniós alapjog sérelmének veszélyét, Kozma Ákos tájékoztatást kért Gaby Schwarztól, arra vonatkozóan, hogy a Somfalva által már bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban az osztrák ombudsmani hivatal indított-e – mikor és milyen tartalommal – vizsgálatot.

Amennyiben nem, akkor az alapvető jogok biztosa kezdeményezi vizsgálat indítását az osztrák ombudsmani testületnél – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink