Krónika

Ritka római pénzérmét talált egy brémai kisfiú

Egy több mint 1800 éves római kori fémpénzt talált a földön egy kisfiú játék közben az észak-németországi Brémában.

Ritka római pénzérmét talált egy brémai kisfiú
A kisfiú szerint unalmas lenne, ha mindig csak ő láthatná a római kori pénzt, ezért hajlik rá, hogy a múzeumnak adja
Fotó: CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A 161-től 180-ig uralkodó császár, Marcus Aurelius korából származó ritka ezüst dénárra még tavaly nyáron bukkant egy napközi udvarán Bjarne, a különleges kavicsokat szívesen összeszedő, akkor nyolcéves fiú, de a leletet csak pénteken mutatták be a széles nyilvánosságnak.

Bréma
Bjarne szereti a különleges kavicsokat
Fotó: CARMEN JASPERSEN / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP

A sajtótájékoztatón a brémai tartományi régészeti hivatal vezetője, Uta Halle elmondta, hogy a látszólag jelentéktelen lelet egyáltalán nem lebecsülendő, mert a dénár az egykori Római Birodalom határain kívül került elő, és eddig csak két hasonló leletet találtak a régióban.

A kutató szerint az érme kereskedés útján kerülhetett Brémába, de az is lehet, hogy a római sereg egy zsoldosa kapta fizetségként vagy egy utazó szuvenírjeként került a birodalmon kívülre. A régész szerint a lelet újfent bizonyítja azt is, hogy az infláció már a rómaiakat is sújtotta: a Bjarne által talált ezüst dénár mindössze 2,4 grammot nyom, holott az ilyen érmék eredetileg 4,5 grammosak voltak. Marcus Aurelius idején az érmék ezüsttartalma csökkent, több olcsóbb rézzel ötvözték őket.

A Bjarne által talált ezüst dénár mindössze 2,4 grammot nyom
A Bjarne által talált ezüst dénár mindössze 2,4 grammot nyom
Fotó: CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Uta Halle elmondta, hogy míg régebben, például az 1950-es években aránylag gyakran bukkantak ősi tárgyakra az iskolás gyerekek, az utóbbi években már alig fordul elő ilyesmi. Szerinte részint ma kevesebbet játszanak a gyerekek kinn a szabadban, részint kevesebb olyan hely maradt, ahol keresgélni lehet.

Németországban az utóbbi években csak két hasonló eset történt, mindkettő Alsó-Szászországban. Három éve egy diáklány Emsland térségében egy vaskori urnát talált séta közben, az év elején pedig egy óvoda udvarán talált egy kislány egy tőrt, amely vagy a késő újkőkorból vagy a korai bronzkorból származik.

A lányok megtarthatták saját leleteiket.

A brémai érme ügyében még nem született döntés, de a régészeti hivatal vezetője szerint a ma már kilencéves fiú hajlik arra, hogy a dénár a helyi kultúrtörténeti múzeumba kerüljön, mert „unalmas lenne, ha mindig csak ő láthatná” a római kori pénzt.

A kilenc éves régész
A kilenc éves régész
Fotó: CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó írásaink