Krónika

Sorra teszik ki a megtelt táblát a túl sok turista előtt

A turizmus szabályozása Európa több városában is napirenden van

A nyári utazás során egyre több turista szembesül a tömegturizmus jelenségével, ami tönkreteszi a nyaralást. A túlzsúfolt városok az ott élők számára is gondot jelentenek, hiszen turizmusfóbiát okoznak, ezért igyekeznek korlátozni a látogatók számát. Az utóbbi időben Amszterdamtól Dubrovnikig egyre több város állt elő újabb és újabb ötletekkel, hogy visszaszorítsák a turisták áradatát – számolt be az Origo.

Sorra teszik ki a megtelt táblát a túl sok turista előtt
Fürdőzők érkeznek Hoek van Holland strandjára
Fotó: ANP via AFP

A turizmus szabályozása Európa több városában is napirenden van. A turisták özöne a kedvelt turistaközpontokban turizmusfóbiát idézett elő. A turisztikai statisztika szerint Európa fővárosai közül – Amszterdam mellett – Dublin, Tallinn, Párizs és Athén is a túlzsúfolt városok közé tartozik, ha az egy lakosra jutó látogatók számát nézzük. Hemzsegnek a turisták Dubrovnikban, Velencében, Bruges-ben és a legutóbbi erdőtüzek és kimenekítések kapcsán hírekbe került Rodoszon is – írják.

Hozzátették: nemrég például az olaszországi Szardínia szigetéről érkeztek hírek arról, hogy a turisták tönkreteszik az ottani híres Rózsaszín-strandot.

A túlzsúfolt városok egy része az idegenforgalmi adó vagy turisztikai illeték növelésével próbálkozik visszatartani a turisták özönét. Ez egy viszonylag kevésbé feltűnő megoldás, hiszen a turista a szállás árába beépítve talán jobban elfogadja a drágább árfekvést. Legutóbb a spanyolországi Santiago de Compostela vezetése is fontolóra vette, hogy idegenforgalmi adót vezet be 2025-től, mert túl sok zarándok érkezik oda (ez a város végpontja a híres El Camino zarándokútnak) – írják.

A lap szerint a túl sok turistától legjobban sújtott Dubrovnikban ennél drasztikusabb eszközökről is érkeztek hírek a közelmúltban. A nyári szezonkezdettől például már nem lehet gurulós bőröndöket húzni Dubrovnik óvárosában, azokat csak felemelve lehet vinni.

Kapcsolódó írásaink