Krónika

Eltűnhetnek a gejzírek a Yellowstone Nemzeti Parkból

Egy melegebb és szárazabb éghajlaton a Yellowstone legmagasabb aktív gejzírjét tápláló talajvíz csökkenhet, ami ritkább kitörésekhez, sőt akár a gejzírek eltűnéséhez is vezethet. A Föld legmagasabb aktív gejzírjeként emlegetett yellowstone-i Steamboat gejzír a tudósok szerint a klímaváltozás áldozatául eshet, és leállhat a kitörésekkel, ahogy a szárazság eluralkodik a térségben – számolt be az Origo.

Eltűnhetnek a gejzírek a Yellowstone Nemzeti Parkból
Yellowstone
Fotó: NorthFoto

Egy új tanulmány szerint a hőmérséklet emelkedésével és a csapadékmennyiség csökkenésével Amerika nyugati részén a nemzeti park alatti talajvízkészletek elégtelenné válhatnak az ikonikus gejzír táplálásához – írják.

„A talajvíz a gejzírek üzemanyaga, ám víz nélkül nincs miből kitörniük” – mondta Michael Poland, a Yellowstone Vulkán Obszervatórium kutatógeofizikusa és felelős tudósa – aki nem vett részt az új kutatásban – a LiveScience online tudományos portálnak.

A portál szerint a Yellowstone-i „Old Faithful” névre hallgató gejzírrel ellentétben – amely jelenleg naponta 20-szor tört ki – a Steamboat gejzír nem kiszámítható ütemezés szerint látható, és a száraz időszakok három naptól akár ötven évig is eltarthatnak.

Kapcsolódó írásaink