Krónika

Augusztustól tíz regionális vasútvonalon vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek

A közlekedéspolitikáért felelős korábbi vezetés által 2022 decemberében elrendelt teljesítménytöbblet mértéke elérte a 3,5 millió vonatkilométert

A MÁV–Volán-csoport augusztus elsejétől további intézkedésig 10 regionális vasútvonalon vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait; ez rövid távon enyhíti a regionális közlekedésben jelentkező járműhiányt – közölte a csoport pénteken az MTI-vel.

Augusztustól tíz regionális vasútvonalon vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek
Augusztustól tíz regionális vasútvonalon vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek
Fotó: Facebook/Volánbusz Zrt.

Az érintett mellékvonalakon korszerű, légkondicionált autóbuszok kiszámítható és a korábbinál kényelmesebb eljutást tesznek majd lehetővé az utasoknak – hangsúlyozták közleményükben.

A döntés érinti mások mellett a (Miskolc–Tiszai-pályaudvar)–Nyékládháza–Tiszaújváros, a (Mátészalka–) Kocsord alsó–Csenger, Újszeged–Mezőhegyes, és a Mezőhegyes–Battonya, illetve a Somogyszob–Nagyatád vonalat. Az érintett mellékvonalak teljes listája a www.mavcsoport.hu oldalon olvasható.

A közlekedési társaság kiemelte: ezúttal nem az utasbiztonsággal kapcsolatos kérdések indokolják az autóbuszos vonathelyettesítő járatok közlekedtetését, hanem a jármű- és személyzethiány, amelynek enyhítésére a MÁV–Volán-csoport folyamatosan toborozza a munkatársakat, várja a csatlakozni szándékozók jelentkezését.

A közlekedéspolitikáért felelős korábbi vezetés által 2022 decemberében elrendelt teljesítménytöbblet mértéke elérte a 3,5 millió vonatkilométert, amellyel összefüggésben a vasúttársaság jelezte az illetékes államtitkárságnak, hogy ilyen mértékű szolgáltatásbővítés mind a járműállomány, mind a humánerőforrás (mozdonyvezetők, jegyvizsgálók) oldalról kockázatot hordoz – emlékeztetnek a közleményben.

Ezeket a kockázatokat az ukrajnai háború miatti alkatrészhiány csak súlyosbította, „így mostanra a vállalatcsoport munkatársainak megfeszített, összehangolt munkájára és minden szakmai tapasztalatára szükség van ahhoz, hogy a vasúttársaság nap mint nap teljesíteni tudja közszolgáltatási feladatait” – olvasható a MÁV–Volán-csoport közleményében.

Kapcsolódó írásaink