Krónika

Életfogytiglant kapott „az utolsó szicíliai keresztapa”

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szerdán Matteo Messina Denaro szicíliai maffivezért többek között a Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírók ellen 1992-ben elkövetett merényletben játszott szerepéért.

Életfogytiglant kapott „az utolsó szicíliai keresztapa”
Az olasz carabinierik sajtóosztálya által készített és közzétett videofelvételen látható, amint a carabinierik letartóztatják az olasz maffia legkeresettebb főnökét, Matteo Messina Denarót Palermóban januárban
Fotó: AFP/Italian Carabinieri Press

A szicíliai Caltanissetta fellebviteli bírósága másodfokon helybenhagyta a 2020-as ítéletet, amelyet akkor hoztak, amikor a férfi még szökésben volt. A friss döntés napra pontosan a Borsellino bíró elleni robbantásos merénylet 31. évfordulóján született meg.

Adriana Vella, a maffiavezér ügyvédje tiltakozott az ítélet ellen és védence felmentését kérte, mert állítása szerint Denarónak sem megrendelőként, sem végrehajtóként nem volt köze a gyilkosságokhoz.

Giovanni Falcone vizsgálóbíró ellen 1992 májusában követtek el robbantásos merényletet, amikor autója a palermói repülőtérre vezető úton haladt; a nagy erejű detonáció következtében a vele utazó felesége és három kísérője is életüket vesztették.

Két hónappal később, 1992. július 19-én közeli kollégája, Paolo Borsellino és öt kísérője szintén pokolgépes merénylet áldozata lett. A két merénylet óriási megdöbbenést és felháborodást váltott ki az olasz közvéleményben, és a tettesek kézrekerítésére hajtóvadászatot indított a rendőrség.

A korábban a maffia finanszírozásában szerepet játszó, majd kegyetlen gyilkosként ismertté vált Matteo Messina Denaro a szicíliai Castelvetrano egykori maffiavezérének fiaként 1993-ban vette át a Cosa Nostra vezetését az akkor már 23 éve körözött Toto Riinától, aki addig a szicíliai „maffiafőnökök főnöke” volt.

Mivel Denaro folyamatosan szökésben volt, hírhedt elődeihez hasonlóan őt is több ügyben, főként gyilkosságok megrendelőjeként vagy végrehajtójaként, távollétében ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre az olasz igazságszolgáltatás.

Január közepén vették őrizetbe Palermóban, azóta Abruzzo tartomány székhelye, L'Aquila egy börtönében tartották fogva.

Kapcsolódó írásaink