Krónika

Az ausztrál kormány őslakosok által védett területté nyilvánította a Krokodil-szigeteket

Ez azt jelenti, hogy folyamatos kormányzati támogatást kapnak a veszélyeztetett fajok megóvásáért

Őslakosok által védett területté nyilvánították az Ausztrália északi partvidékén található Krokodil-szigeteket és a környéki vizeket hétfőn.

Az ausztrál kormány őslakosok által védett területté nyilvánította a Krokodil-szigeteket
Az őslakosok folyamatos kormányzati támogatást kapnak a veszélyeztetett fajok megóvásáért (képünk illusztráció)
Fotó: Robert Harding via AFP/Robert Harding RF/Michael Runkel

Ez azt jelenti, hogy a helyi őslakos csoportok folyamatos kormányzati támogatást kapnak a veszélyeztetett fajok megóvásáért, illetve a tengeri hulladékok, gyomok, elvadult állatok és erdőtüzek kezeléséért cserébe.

Az ausztrál Északi Terület székhelyétől, Darwintól több mint négyszáz kilométerre keletre található, több mint húsz szigetből álló szigetcsoport és a környéki vizek 44 veszélyeztetett fajnak és sok vándorló állatnak – köztük bálnáknak, delfineknek, teknősöknek és vízimadaraknak – adnak otthont.

A 78 ezer hektár szárazföldi és 730 ezer hektár tengeri területet magában foglaló Krokodil-szigetek csatlakozásával az őslakos védett területek nagysága meghaladja a 87 millió hektárt. A most védetté nyilvánított térséget a maringa népcsoport lakja ősidők óta.

Jelenleg Ausztrália szárazföldi területének 22 százaléka tartozik kormányzati védelem alá, és a canberrai kormány azt ígérte, hogy 2030-ig az ország szárazföldi és vízi terültének harminc-harminc százalékát veszi védelem alá.

Kapcsolódó írásaink