Krónika

Megemelkedett a Velencei-tó klorofilltartalma, elszíneződött a víz

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani a Velencei-tó klorofilltartalmának emelkedéséről

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani a Velencei-tó klorofilltartalmának emelkedéséről. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kdtvizig) folyamatosan végzi a vízminőség-ellenőrzéseket, a vizsgálatokba külső szakembereket is bevontak – írta meg a Pecaverzum.hu.

Megemelkedett a Velencei-tó klorofilltartalma, elszíneződött a víz
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Velencei-tó „haragos” színe semmilyen hatással nincs a víz minőségére, abban fürdeni épp olyan élvezetes, mint a világosabb vízben, egyedül a hőmérséklet az, ami kinek „sportosabb”, kinek éppen megfelelő – írja a feol.hu.

Csonki István, a Kdtvizig igazgatója elmondta, a Velencei-tavon kétheti rendszerességgel mérik a vízminőségi paramétereket.

A június 14-én vett minták alapján a klorofilltartalom valamivel magasabb az utóbbi években mért értékeknél. A tóban azonban nem jellemző a magas klorofillkoncentráció, megemelkedése jellemzően eseti jellegű.

„Az algaösszetételben az igen kis méretű, úgynevezett pikoalgák dominálnak, a problémás, vagyis potenciálisan toxikus fonalas nitrogénkötő fajok egyedszáma minimális” – hangsúlyozta Csonki.

A szakember hozzátette: a víz elszíneződésének egyik oka feltehetően a megváltozott algaösszetétel lehet.

„A változás okait folyamatosan figyelemmel kísérjük, és az okokat próbáljuk egyértelműen meghatározni, külső szakértők bevonásával is. Ezek igen sokrétűek lehetnek, hiszen a tavalyi rekordalacsony vízállás miatt a szárazra került parti területek szervesanyag-tartalmának oxidálása, a betorkolló vízfolyások kitisztítása, a dinnyési tórész szárazra kerülése és ismételt elárasztása is szerepelhetnek a kiváltó okok között” – nyilatkozta a Kdtvizig igazgatója.

Csonki újfent hangsúlyozta, hogy az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a pikoalga elszaporodása és a víz elszíneződése semmilyen vízminőségromlást nem okoz.

Kapcsolódó írásaink