Krónika

Észak-kínai leopárd hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban + VIDEÓ

Természetes élőhelyén ötszáznál kevesebb egyed él

A természetben kritikusan veszélyeztetett észak-kínai leopárd (Panthera parduc japonensis) hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

Észak-kínai leopárd hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban + VIDEÓ
A Nyíregyházi Állatpark négyhetes perzsaleopárd-kölykei (Panthera pardus ciscaucasica) első orvosi vizsgálatukon, 2023. július 11-én
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az Európai Fajmegőrzési Programban a parkban élő hétéves hím és a hároméves nőstény tavaly óta alkot egy párt, a hím és a két nőstény kölyök 102 napnyi vemhesség után jött világra – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark zoológiai osztályvezetője kedden az MTI-vel.

A most négyhetes utódok életük első állatorvosi vizsgálatán megkapták a vakcináikat és az egyedi azonosítóikat, majd a féreghajtás után megmérték a tömegüket. Az egyenként 1180, 1340 és 1360 gramm súlyú leopárd kölykök hősiesen tűrték a vizsgálatot – számolt be a szakember.

Révészné Petró Zsuzsa hangsúlyozta, a szaporulat szenzációnak számít, mert a világon mindössze 54 egyed él ebből a ritka leopárd alfajból. Nyíregyházán a kicsik világrajövetelével már öt példányukat láthatják a látogatók.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál kevesebb egyed él. A leopárdok közül az egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaj.

Objektum doboz

Szőrzete jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké, testhossza 140-160, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm.

Mint általában a nagymacskák, magányos életmódú állatok, ahol csak a párzási időszakban találkozik a hím a nősténnyel. A sikeres randevú után a nőstény egyedül neveli kölykeit.

Kapcsolódó írásaink