Krónika

Milyen járművet vezethetünk, ha alkoholt ittunk?

Meglepő, de csak egyet

Sokkal gyakoribb az vízi vagy vízparti ittas vezetés, mint a közúti, mert sokan úgy gondolják, csak autó lehet ittasan vezetni. Pedig csak egy járműre lehet úgy felszállni, hogy alkoholt ittunk – írta meg a ripost.hu.

Milyen járművet vezethetünk, ha alkoholt ittunk?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nyáron, főleg a vízparton, könnyen lecsúszik egy hideg fröccs vagy sör az árnyékban. Mit vezethetünk ilyenkor büntetlenül a vízen vagy a vízparton? Csupán egy ilyen jármű létezik, de túl sok alkohol után arra sem ajánlott felszállni.

Mi az az ittas járművezetés?

Ha alkoholt fogyasztunk, akár csekély mennyiségűt is, és járműbe/re szállunk, szabálysértést követünk el, persze ez alól is vannak kivételek. Az, hogy mi minősül járműnek az erről szóló rendelet tartalmazza: eszerint jármű a gépjármű, a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, ezek pótkocsija, a segédmotoros kerékpár, a kerékpár (a sima és az elektromos is), az állati erővel vont jármű és a kézikocsi. Vízi jármű pedig a motoros vízi sporteszközöket kivéve bármely olyan sport- és szabadidős célokat szolgáló jármű –függetlenül a meghajtási módjától- aminek hajótesthossza 2,5 m és 24 m között van, beleértve azokat a vízi járműveket is, amik bérelt vagy oktatóhajóként is felhasználhatók. Azt sem árt tudni, hogy az ittasság a jog szerint nem egyenlő a részegséggel. Vagyis aki megiszik akár csak egy sört is és járműbe, járműre ül, ittas vezetővé válik. Ez alól egyetlen kivétel van.

Akkor kajakot sem lehet vezetni, ha alkoholt ittunk?

A törvények értelmében minden olyan jármű vízi járműnek minősül, amelyik alkalmas a vízen való közlekedésre. Ebbe a kategóriába tartoznak például a vitorlás hajók a kajak vagy a kenu is. Aki ilyen járművet ittasan vezet, szabálysértést követ el. Azt sem árt tudni, az, hogy elkövettük-e az ittasan vezetést nem függ attól mennyit ittunk, csak attól, hogy kimutatható-e bármennyi alkohol a szervezetünkből. Tehát például aki másnaposan kajakozik, megszondáztatják a vízi rendőrök és kimutatható mennyiségű alkohol maradt a szervezetében, bírságot kell fizetnie. Jobb estben. Ugyanis ha menet közben elüt egy ittas sofőr egy fürdőzőt, börtönbüntetést is kaphat. Csak akkor nem kell büntetést fizetni, ha a csónakban sörözünk, de nem megyünk vele sehova.

Mi a helyzet az elektromos kerékpárral?

Az elektromos meghajtású biciklikre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a robogókra. A törvény szerint, aki 0,25 mg/l légalkohol szintet fúj a szondába, közigazgatási bírságot fog kapni, ami százezres összeg is lehet. Akinél magasabb értéket mutat a készülék, az már bűncselekményt követ el, előállítják és büntető eljárás fog ellene indulni és börtönbüntetést is kaphat. Ha pedig van jogosítványa motorra vagy autóra, azt el is vehetik. Tehát az elektromos kerékpárosokra is zéró tolerancia vonatkozik, akár csak az autósokra. Sőt, a Győri Járási Ügyészség ügyésze szerint ugyanez vonatkozik az elektromos rollert használókra is.

A kerékpár az egyetlen kivétel

A KRESZ szerint ugyanis csak akkor követ el egy kerékpáros szabálysértést, ha biztonságos vezetésére képtelen állapotban vezeti azt, vagyis például részegen – olvashatók a szabályok a police.hu-n. Vagyis ha csak ittas egy bringás, akkor nem kap büntetést, de ha egy részeg bringást megszondáztatnak, akkor szabálysértésért kell felelnie, ha pedig menet közben balesetet okoz, az már bűncselekmény. Azt sem árt tudni, hogy a kerékpárosok ittasságát akkor ellenőrzi a rendőrség, ha a viselkedésük alapján arra lehet következtetni, hogy valamiből túl sokat fogyasztottak – például, ha dülöngélnek, és nem tudnak egyenesen menni – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

Óvatosan az utakon!

ĀAz aratás miatt fokozott figyelmet kér a járművezetőktől az agrárgazdasági kamara

Tervben a járműelkobzás

ĀAz Árpád hídon július 1-jén éjjel történt halálos kimenetelű baleset után ismét fellángolt a vita arról, hogy miért nem kobozzák el a notórius gyorshajtóktól az autót