Krónika

Tényleg vége az emberiségnek, ha kihalnak a méhek? Meglepő kutatás érkezett + VIDEÓ

A WWF szerint éppen a mézelő méhekkel foglalkozó szakemberek és amatőrök hajták a katasztrófa felé a bolygót

A legendárium szerint az emberiségnek szinte azonnal vége lesz, ha a méhek populációja valóban kihal, és az utolsó ilyen rovar is eltűnik a Földről. Állítólag a méhek olyannyira részeseivé váltak a mindennapjainknak, hogy a teljes fajunk túlélése számára szükségeltetik a meglétük. És már évek óta tartja magát a szemléletmód, hogy hamarosan végleg búcsút mondhatunk nekik, mert rengeteg súlyos fertőzés és vegyszer ritkítja a méhek állományát. A valós helyzet a hírek szerint korántsem ilyen vészjósló – írta a Promotions.hu.

Tényleg vége az emberiségnek, ha kihalnak a méhek? Meglepő kutatás érkezett + VIDEÓ
A méheknek köszönhetjük az élelmiszerek háromnegyedét
Fotó: MH-archívum/Katona László

A Természetvédelmi Világalap, vagyis a WWF a saját honlapján tett közé egy tanulmányt, amelyet egy Clay Bolt nevű szakértő készített, mintegy több, méhekkel kapcsolatos téves információt lebontva.

A szakember az esszéje elején leszögezi, hogy, ha a köznyelvben méhecskékről, mint kedves és dolgos állatokról beszélünk, akkor mindig a mézelő méhre kell gondolnunk. Ez, a háziasított élőlény rengeteg ember megélhetést biztosítja, ám korántsem ismert tény róla, hogy egyébként 20 ezernél is több, nem háziasított alfaja van.

Az ő sorsukat pedig csak nehezíti, amikor magánszemélyek és vállalatok hatalmas méhészeteket telepítenek egy-egy területre. Ezzel a természetes élőhelyükről szorítják ki a nem mézgyűjtő méheket, ám a statisztikák szerint egyáltalán nem kimutatható a házi méhek globális ritkulása és pusztulása.

A vadméhek a mérgező vegyszerek miatt ugyan veszélyeztetve vannak, azonban a falánk és munkamániás méhek, köszönik szépen, jól vannak, a bolygó északi féltekéjén szinte mindenhol rekordszámú a mézkészítésből élők száma.

Így tehát nekik sem kell aggódniuk a méhek kihalása miatt, ami Bolt elmélete szerint egyébként sem lenne számunkra végzetes. Szerinte a Föld ilyen katasztrófája már csak azért sem lehetséges, mert nem minden haszonnövényünk beporzása függ a kis fullánkosoktól. A kukorica és a búza például- szél és önporzó.

Ez pedig kiküszöbölést jelent a méhektől való függésben. Bár tény, hogy az ízletes gyümölcsök és zöldségek többsége tőlük függ.

A közelmúltban elég komoly életjelet adtak magukról a méhek New Yorkban:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink