Krónika

A kánikula nem csak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent

Közös ügyünk az állatvédelem

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a forró időjárás beköszöntével mindenki fordítson fokozott figyelmet az állatok egészségének megóvására.

A kánikula nem csak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nem mindenki tudja, de az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk!

A nyári hőség idején kiemelten figyeljünk mind az ember, mind az állat társainkra. A haszonállatokról sem feledkezhetünk el, hiszen a meleg időjárás őket sem kíméli. A nappali csúcshőmérséklet idején a nem megfelelő körülmények között tartott házi kedvencünk egészsége komoly veszélybe kerülhet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek és nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket. Jobb elővigyázatosnak lenni.

Autónkban 5-10 perc alatt akár 60 Celsius fokra is felemelkedhet a hőmérséklet, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet, éppen ezért ne hagyjunk se embert, se állatot a járműben. Az állat számára mindig biztosítsunk hozzáférhető vizet, amit időközönként cseréljünk, hogy az ne melegedjen fel!

A szabadban a veszélyeket megelőzhetjük, ha a kutyát a kora reggeli és esti órákban sétáltatjuk, hiszen napközben az aszfalt átforrósodik, ami a mancsán égési sérüléshez vezethet. A kertes házakban élő állatok fekhelyét, házát pedig helyezzük árnyékos, naptól védett területre.

A kormánybiztos elmondta, ha bármi szokatlant észlelünk házi kedvencünkön, nem a megszokott módon viselkedik, akkor minél előbb forduljunk állatorvoshoz. Előzzük meg a bajt, legyünk figyelmesek! Közös ügyünk az állatvédelem!

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor Szerbiába utazik

ĀMagyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánk jobban tudja kezelni az előtte álló példátlan kihívásokat