Krónika

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy ciprusi gazdát egy halálos áldozatokat követelő hatalmas erdőtűz miatt

A vádlott nem tanúsított megbánást

Nyolc év börtönre ítélt Limasszol büntetőbírósága hétfőn egy gyújtogatással vádolt ciprusi gazdát a 2021 nyarán tomboló hatalmas erdőtűzzel összefüggésben.

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy ciprusi gazdát egy halálos áldozatokat követelő hatalmas erdőtűz miatt
Ciprusi erdőtűz
Fotó: AFP/Georgios Lefkou Papapetrou

A 69 éves földművest ugyan már májusban bűnösnek találták gyújtogatásban, de a büntetési tételt csak most szabták ki. A törvényszék igazoltnak látta, hogy a férfi a négy emberéletet követelő tüzet „rosszindulattal, másokra tekintet nélkül és szándékosan” okozta 2021 júliusában lemetszett növényzet elégetésével.

A 2021-es erdőtűz számít a legsúlyosabb ilyen jellegű katasztrófának az 1960-ban alapított Ciprusi Köztársaság történetében. A tűz az erős szélnek és a 40 Celsius fok feletti hőmérsékletnek köszönhetően villámgyorsan terjedt el a Tróodosz-hegységben Limasszoltól északra.

Négy fiatal egyiptomi mezőgazdasági munkás életét vesztette a lángokban, nyolc falut kellett kiüríteni, a keletkezett anyagi kárt pedig több mint 15 millió euróra (5,5 milliárd forint) becsülték, több mint 50 négyzetkilométeren házak és egyéb épületek tucatjai égtek le.

A bíróság közölte, hogy a büntetés kiszabása során figyelembe vették a vádlott viselkedését különös tekintettel arra, hogy nem tanúsított megbánást. Szemtanúk beszámolói szerint a gazda a tűz kitörését követően elhagyta égő földjét és csak egy kávézóba érve értesítette a tűzoltókat. Miközben mások megpróbálták megfékezni a lángokat, a férfi kávézgatott – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink