Krónika

Emléksarkot alakítanak ki a Hableány-katasztrófa emlékére

A tragédia helyszíne közelében felállított emlékműnél immár harmadik alkalommal tartottak koszorúzást

Emléksarkot alakítanak ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) területén a Hableány-hajókatasztrófa emlékére – mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója vasárnap, a hajó kiemelésének negyedik évfordulóján, a Margit híd pesti hídfőjénél tartott megemlékezésen.

Emléksarkot alakítanak ki a Hableány-katasztrófa emlékére
A Terrorelhárítási Központ (TEK) koszorúja (balról a második), virágok, mécsesek és egy másik koszorú a Hableány sétahajó kiemelésének negyedik évfordulóján Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél, a katasztrófa áldozatainak emlékművénél 2023. június 11-én. Hajdu János, a TEK főigazgatója az itt tartott megemlékezésen elmondta, hogy emléksarkot alakítanak ki a TEK területén a Hableány-hajókatasztrófa emlékére
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A tragédia helyszíne közelében felállított emlékműnél immár harmadik alkalommal tartottak koszorúzást a TEK vezetői. Hajdu János mellett ott volt – mások mellett – Kovács András rendőr ezredes, főigazgató-helyettes, Szabó Zoltán rendőr dandártábornok, főigazgató-helyettes, Horváth András rendőr ezredes, főigazgató-helyettes és Terjék Gábor rendőr ezredes, hivatalvezető is.

A főigazgató a megemlékezésen beszámolt arról, hogy a hajó vizsgálati eljárása véget ért, megkezdődött a bontása, így kaptak néhány alkatrészt, ezeket fogják elhelyezni a TEK területén berendezett emléksarokban, a hajó szimbólumaként.

„Nagyon erős akarat volt arra, hogy létrehozzunk ott egy ilyen emlékhelyet, nemcsak az itt jelen lévő vezetők számára fontos, hanem mindazoknak is, akik az állományból részt vettek a mentésben” – hangsúlyozta Hajdu János.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója koszorút helyez el a Hableány sétahajó kiemelésének negyedik évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél, a katasztrófa áldozatainak emlékművénél 2023. június 11-én. Hajdu János a megemlékezésen tartott beszédében elmondta, hogy emléksarkot alakítanak ki a TEK területén a Hableány-hajókatasztrófa emlékére.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója koszorút helyez el a Hableány sétahajó kiemelésének negyedik évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél, a katasztrófa áldozatainak emlékművénél 2023. június 11-én. Hajdu János a megemlékezésen tartott beszédében elmondta, hogy emléksarkot alakítanak ki a TEK területén a Hableány-hajókatasztrófa emlékére
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Elmondta, hogy az eljárás során egy fa hajtott ki a hajótestből, ezt a fát is megkapták, és nemrég el is ültették azt a TEK területén, „ott fog tovább növekedni”. Terveik szerint ezentúl mindkét helyszínen megemlékeznek majd a tragédiáról.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit híd között, miután a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött és felborította. A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. Egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván.

A roncsokat hajódaruval hozták felszínre, a munkát a TEK koordinálta, a kiemelés hét órán át tartott.

Kapcsolódó írásaink