Krónika

Ezt csinálja valaki a norvég hegymászónő után!

Szombaton reggel ért fel a Manaslu csúcsára Kristin Harila norvég hegymászónő és Tenjen (Lama) nepáli serpa, akiknek 45 nap alatt sorozatban ez volt a kilencedik 8000 méternél magasabb hegyük – közölte a Himalayan Times.

Ezt csinálja valaki a norvég hegymászónő után!
Kristin Harila norvég hegymászónő
Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

Chhang Dawa Sherpa, a Seven Summit Treks expedíciós igazgatója szerint Kristin Harila és kísérője hajnali fél négy körül érte el a Manaslu csúcsát. Június 5-én az Annapurnán, május 29-én pedig a Dhaulagirin jártak. A többszörös rekorder hegymászók május 23-án mászták meg az Everestet, előtte pedig a Lhotset és 18-án a Kancsendzöngát.

Harila Tenjennel együtt a Shishapangma megmászásával kezdte meg projektjét április 26-án. Ezután megmászták a tibeti Cho Oyu hegyet, utána következett május 15-én a Makalu.

Ezek után talán nem meglepő, hogy Kristin Harila több gyorsasági rekordot is tart, és a nők közül ő mászta meg leggyorsabban a tizennégy 8000 méter feletti csúcsot. Egész pontosan egy év és öt nap alatt – közölte a Seven Summit Treks.

A páros célja most az, hogy három hónapra redukálják a rekordot, ezért néhány nap múlva Pakisztánba indulnak, hogy megpróbálják megmászni a fennmaradó öt csúcsot, köztük a K2-t is.

Kapcsolódó írásaink