Krónika

Úgy hullámzott a közismert híd, mint egy katasztrófafilmben + VIDEÓ

A New York-i híd a viharos szélben ijesztő hangokat tud kiadni

A Verrazano-Narrows névre keresztelt függőhíd az egyik leghíresebb Amerikában. Ez köti össze ugyebár New York városában Staten Islandet és a Long Islanden fekvő Brooklynt. A magassága 211 méter, míg a teljes hosszúsága kicsivel több, mint 4 kilométer – írta a Promotions.hu.

Úgy hullámzott a közismert híd, mint egy katasztrófafilmben + VIDEÓ
A Verrazano-Narrows névre keresztelt összekötő az egyik leghíresebb függőhíd Amerikában
Fotó: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A tervezést anno a már rutinos Othmar Ammanra bízták, akinek a nevéhez fűződik a George Washington híd, a Bronx-Whitestone híd, a Triboro híd vagy éppen a Throgs Neck híd megépítése az elképzelései alapján. A Verrazano-Narrows volt az utolsó nagyobb munkája, ami 1964-ben készült el hivatalosan.

A híd ugyebár rendkívül fontos feladatot lát el a vidék útvonalhálózatában, így hatalmas fennakadásokat tudna okozni, ha egyszer komolyabban megsérülne. Már több mint 10 millióan nézték meg azt a vérfagyasztó felvételt, amikor a hídnak egy igazán nagy szélvihart kellett kibírnia.

Az időjárás szabályosan megvadult, és New Yorkot heves szél és özönvíz sújtotta akkor. A hatóságoknak nem is volt más választásuk, le kellett állítaniuk a forgalmat. Az összekötőt szürke köd vette körül, és úgy hullámzott, mintha valami katasztrófa filmben lennénk, de ez a valóság.

A függőhidak építése a 19. század második felében nagy lendületet vett, és mind a mai napig ez a szerkezettípus a leggazdaságosabb megoldás a nagy fesztávolságok áthidalására.

Mivel az ilyen típusú hidak könnyűek és rugalmasak, eléggé érzékenyek a szélre, főleg, ha azok ilyen viharos erejűek. A Verrazano-Narrows persze látszik, hogy milyen precíz munka, így mindent kibírt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink