Krónika

Vigyázzunk a földre!

Ma van a környezetvédelmi világnap

Az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciáját Stockholmban tartották 1972. június 5. és 16. között Ember és bioszféra címmel. A konferencia javaslatára a világszervezet közgyűlése még abban az évben határozatában nemzetközi Környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét.

Vigyázzunk a földre!
A Hyderabad Zindabad Fórum tagjai a környezetvédelmi világnapon tartott figyelemfelkeltő kampány során, 2023. június 5-én, Indiában
Fotó: AFP/Noah Seelam

A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják. A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódó fő célkitűzések: az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, a környezetszennyezés megelőzése.

Fontos, hogy a mindennapjainkban mi is odafigyeljünk, mivel tudjuk óvni környezetünket.
Vásároljunk tudatosan, előnyben részesítve a hazai termékeket, gyűjtsük szelektíven a háztartási hulladékot, gazdálkodjunk okosan az energiával, ne szennyezzük a vizeket. Tegyük szebbé környezetünket, ültessünk virágokat, fákat, így megőrizhetjük a levegő tisztaságát, csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Mindezeket mindennap megtehetjük, nem csupán a jeles nap alakalmából, hiszen ez az egy otthonunk van!

A világnap kapcsán világszerte környezetvédelmi programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek. Magyarországon ezen a napon elismerések és díjak – Környezetünkért Díj, Környezetünkért Emlékplakett, Miniszteri Elismerő Oklevél, Zöld Toll Díj – is kiosztásra kerülnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom