Krónika

Erdei iskola és teremtésvédelem Mátraverebély-Szentkúton

Ma zárul a kéthetes tábor

Hagyományteremtő jelleggel idén először került megrendezésre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete és az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium együttműködésében megvalósuló erdei iskola Mátraverebély-Szentkúton – közölte az egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete.

Erdei iskola és teremtésvédelem Mátraverebély-Szentkúton
Erdei iskola és teremtésvédelem Mátraverebély-Szentkúton
Fotó: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete

A két héten át tartó erdei iskola során összesen három osztály ismerkedhetett meg Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának nyomán a teremtésvédelem legfontosabb kérdéseivel. Föld, víz, levegő, erdők és tűz – a gyerekek játékos foglalkozásokon, élményszerűen járták körbe az egyes témákat, és miközben az egyes területek szakértői bevezették őket az elméleti ismeretekbe, délutánonként külsős terepfoglalkozásokon ültethették át gyakorlatba a délelőtt megszerzett tudást. Komposztálás, termőföld, megújuló energiaforrások, biodiverzitás, klímaváltozás, mesterséges intelligencia, drónok, katasztrófavédelem – hogy csak néhány példát említsünk a tananyagból. Az elméletet mindennap követte a gyakorlat: a diákok vízhozamot mértek, drónokat reptettek, birkafarmot látogattak, a tűzoltóságon riasztást imitáltak, a környező erdőket járták, vagy éppen forráshozamot mértek.

Assisi Szent Ferenc valószínűleg elcsodálkozna, ha tudná, hogy a gondolatait nyolcszáz évvel később rendszerezték és nevet adtak neki: teremtésvédelem. Az eredeti alapvetések kiállták az idő próbáját, és aktuálisabbak, mint valaha, a diákok pedig a kor kihívásainak megfelelően, modern eszközökkel sajátíthatták el a több száz éves tudást.

Kapcsolódó írásaink