Krónika

Néprajzi emlékpark épül Csíksomlyón

Egyedülálló néprajzi emlék- és élményparkot épít az erdélyi Csíksomlyón Kurkó János György csíkszeredai vállalkozó. A projektet mintegy hathektáros területen szeretnék megvalósítani.

Néprajzi emlékpark épül Csíksomlyón
Régi hangulat Szentendrén (A skanzenben készült képünk illusztráció.)
Fotó: MH archív / Hegedűs Márta

A csíksomlyói Várdomb panzió mellett szeretne megvalósítani egy egyedülálló néprajzi emlék- és élményparkot urkó János György csíkszeredai vállalkozó - írta meg pénteken a Székelyhon. Mint a cikkből kiderül, a projekt falurészén huszonkilenc porta kap helyet, ebből tizenhárom különböző nemzetiségeké lesz.

A 117 mesterség mellett a romániai magyarságot - azaz a székelyt, a bánságit, a bukovinai székelyt, a partiumit és a moldvai csángót is beleértve - úgy akarom bemutatni, hogy a velük együtt élő nemzetiségeket is láttassam - idézte a vállalkozót a lap. Kurkó János György elmondta, a faluközpontban a bözödújfalusi egykori unitárius templomot és iskolát építik újjá, melyek a község kommunizmusban történt elárasztásakor víz alá kerültek, de a kisborosnyói Tompa-kúriát, a baróti fodrászatot, a szilágycsehi hentest, a csíkszentdomokosi csendőrséget, a szentlászlói gazdaépületet, a csíkszenttamási kocsmát és kuglipályát, valamint a kápolnási régi községházát is láthatja majd a látogató.

A lap szerint a főbejáratánál kap majd helyet az 1970-es években lebontott tusnádfürdői vasútállomás újjáépített mása is. A hírportál azt írja, az épületek egy ezer négyzetméteres teret fognak közre zárni, ahol koncerteket és kézműves vásárokat is lehet majd szervezni.

Az élménypark egy részét 2025-ben óhajtják megnyitni.

Kapcsolódó írásaink