Krónika

Nyilvántartásba vette az UNESCO Világemlékezet a francia gyarmati rabszolgaság áldozatait

A francia gyarmati rabszolgaság áldozatainak nevét és egyéb adatait tartalmazó több száz dokumentum és tárgyi emlék került az UNESCO Világemlékezetének nyilvántartásába. Erről a párizsi székhelyű Alapítvány a Rabszolgaság Emlékezetéért nevű szervezet adott ki kedden közleményt.

Nyilvántartásba vette az UNESCO Világemlékezet a francia gyarmati rabszolgaság áldozatait
A most regisztrált dokumentumok csupán a töredékét képviselik annak a mintegy négymillió embernek, akik „a francia gyarmatbirodalomban rabszolgák, emberkereskedelem áldozatai vagy szolgai sorba taszított őslakosok voltak”
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Ez a legutóbbi kiegészítés, amelyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a múlt héten nyilvántartásba vett, az első olyan dokumentumköteg, amelyet korábban a mai Franciaország tengerentúli területein archiváltak.

A most regisztrált dokumentumok csupán a töredékét képviselik annak a mintegy négymillió embernek, akik „a francia gyarmatbirodalomban rabszolgák, emberkereskedelem áldozatai vagy szolgai sorba taszított őslakosok voltak” – emlékeztetett a francia Alapítvány a Rabszolgaság Emlékezetéért, amely a befogadás sikeréért lobbizott. Hozzátették: nők, férfiak és gyermekek generációi éltek annak idején társadalmi státusz nélkül, „de nem nyom nélkül”.

A róluk szóló közigazgatási, adóügyi vagy vallási nyilvántartásokban szereplő dokumentumok tartalmazzák az áldozat nemét, nevét, korát, szakmai képzettségét, esetenként az illető fizikai jellemzőit.

Az iratok a 17. és a 19. század közötti időszakból származnak, olyan helyekről, mint a mai Haiti, Mauritius és Szenegál, valamint tengerentúli francia területekről, mint Guadeloupe, Francia Guyana, az indiai-óceáni Mayotte-sziget, a karibi Martinique-sziget, valamint az indiai-óceánban található vulkáni sziget, Réunion.

A „világ emlékezetét”, vagyis a nemzetközi nyilvántartás programját 1992-ben hozták létre, „hogy megvédje az emberiség dokumentációs örökségét a kollektív feledéstől”.

Kapcsolódó írásaink