Krónika

Már látható az újszülött zebracsikó a fővárosi állatkertben + KÉPEK

Zebracsikó született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az állatot délutánonként már a kifutóra is kiengedik, és olyankor a közönség is láthatja Romy, az anyaállat társaságában.

Már látható az újszülött zebracsikó a fővárosi állatkertben + KÉPEK
A jövevény egyelőre még nem kapott nevet, az Állatkert a tervek szerint a jövő héten hirdet majd szavazást a név kiválasztására
Fotó: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert

A zebra május 3-án jött a világra, de az első napokat a biztonság kedvéért az istálló nyugalmában töltötte – közölte az állatkert szerdán az MTI-vel.

A 2008 augusztusában született Romy 2010 óta él a Budapesti Állatkertben, és az elmúlt tizenhárom évben már több csikót is sikeresen felnevelt, így tapasztalt anyának számít. Az előző, 2021-es ellésekor egy méncsikót, vagyis egy hím utódot hozott a világra, mostani kicsinye viszont kanca. A jövevény egyelőre még nem kapott nevet, az Állatkert a tervek szerint a jövő héten hirdet majd szavazást a név kiválasztására.

Romy és csikója egyelőre a kora délutáni órákat tölti a kifutóban.

A gondozók 13 óra körül szokták kiengedni őket. A csikó ilyenkor sokat szaladgál, de természetesen még nagyon igényli anyja biztonságot nyújtó közelségét. A tervek szerint, ahogy a kicsi egyre inkább megszokja a kifutót, és az időjárás is egyre kedvezőbb lesz, egyre több időt tölt majd a szabadtéri bemutatóhelyen.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1883 óta foglalkoznak zebrákkal, az első budapesti, és egyben az első magyarországi zebracsikó 1930-ban jött a világra.

Az idők során több különféle zebrafajt is láthatott az Állatkert közönsége, jelenleg a Kelet-Afrikában őshonos alföldi zebrát, annak is a Böhm- vagy Grant-zebra néven ismert alfaját (Equus burchelli boehmi) mutatják be. A budapesti zebracsapat jelenleg öt állatból áll: a most született kiscsikó, valamint a szülők, Romy és Zucchero mellett van egy másik, Tina nevű kanca is, továbbá egy Zaki nevű fiatal hím, Romy előző, most már másfél éves csikója.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Tücsök 50 éves!

ĀNincs még egy állatkert a világon, ahol a nílusi vízilovak tartásának nagyobb tradíciója lenne, mint Budapesten