Krónika

Ismét elrendelték a futót halálra marcangoló medve leölését Olaszországban

A tragikus eset éles vitát robbantott ki Olaszországban a medvékkel kapcsolatban

Az észak-olaszországi Trento autonóm megye vezetése május 11-ei hatállyal ismét rendeletet adott ki a JJ4 jelű nőstény medve leöléséről, amelyik április elején halálra marcangolt egy futót az észak-olaszországi Trentinóban – közölték a trentói hatóságok pénteken.

Ismét elrendelték a futót halálra marcangoló medve leölését Olaszországban
Barna medve (képünk illusztráció)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Wüstneck

Maurizio Fugatti megyei elnök az április elejei tragédiát követően rögtön elrendelte a medve kilövését, de a végrehajtást egy közigazgatási bíróság április 14-én állatvédő szervezetek nyomására felfüggesztette. A medve leöléséről szóló újabb, csütörtökön meghozott rendelet május 11-éig ugyanakkor felfüggeszti az abban foglaltak végrehajtását, a nőstény medve sorsa ugyanis az akkorra kitűzött bírósági tárgyaláson dől majd el.

A rendeletben leszögezik, hogy az állat kilövését „amilyen gyorsan csak lehet, véghez kell vinni”, amint a körülmények ezt lehetővé teszik.

A közbiztonság érdekében, megelőző intézkedésként „észszerűbb inkább megölni az állatot, mintsem, hogy a legkisebb kockázatát is megadjuk annak, hogy a medve újabb emberrel kerüljön kapcsolatba” – olvasható a dokumentumban.

A tragikus eset éles vitát robbantott ki Olaszországban a medvékkel kapcsolatban.

A trentinói hatóságok adatai szerint 2021-ben száz medve élhetett a térségben, és a tartomány vezetése az állományt mintegy felére csökkentené, az agresszív állatokat kilőnék. A szlovén sajtó a múlt hét végén közölte, hogy az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barnamedvéket a Trentino-Alto Adige régióból, és megkérhetik Szlovéniát, hogy fogadjon be néhány példányt.

A JJ4 jelölésű medvét az áprilisi tragédiát követően befogták, azóta egy elkerített rezervátumban van.

Kapcsolódó írásaink