Krónika

7,3-as erősségű földrengés rázta meg Indonéziát

Már feloldották a korábbi szökőárriadót, és az emberek szép lassan elkezdtek visszatérni otthonaikba

Az indonéz hatóságok óvatosságra intették az embereket, akik fokozatosan elkezdtek visszatérni otthonaiba Nyugat-Szumátrán, miután egy 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a területet, több utórengéssel.

7,3-as erősségű földrengés rázta meg Indonéziát
Egy áruház alkalmazottai kimenekültek az épületből egy korábbi áprilisi földrengést követően Indonéziában
Fotó: SONNY TUMBELAKA / AFP

A hajnali 3 óra körül bekövetkezett földrengés miatt szökőárriadót rendeltek el a hatóságok, amit két órával később feloldottak. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, de többen pánikba estek, amikor az éjszaka közepén megszólaltak a szökőárra figyelmeztető szirénák.

Emiatt többen magasabb fekvő területekre igyekeztek, hogy elkerüljék a lehető legrosszabb forgatókönyvet. A CNA azt írja, többen csak futottak, mert azt gondolták, cunami érkezik, és igyekeztek biztonságos helyre menni.

Több területen is érezték a rengést, és voltak, akik pánikba estek emiatt. Áramkimaradásokat is észleltek az epicentrumhoz legközelebb eső Mentawai-szigetek egyes részein. Emellett több utórengést is rögzítettek, míg a Szumátra nyugati partjainál lévő Tana Bala szigeténél 11 centiméteres vízszintemelkedést mértek a földrengés után.

Padangot és Nyugat-Szumátra tartományt 2009-ben egy hasonló erősségű földrengés rázta meg, ami több mint 1100 ember halálát okozta, és még ennél is többen megsérültek. Hatalmas pusztítást végzett akkor a földrengés, de Indonéziában nem ritkák a rengések, mivel az ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, amely egy szeizmikusan aktív zóna.

Click To Unmute