Krónika

Folyamatosan szondázzák a Fertő tó vízszintjét

A Burgenland által életre hívott Fertő tavi víszszintbizottság ezentúl heti rendszerességgel vitatja meg az alacsony szint okozta problémákat. A testület akár a tó használatát is korlátozhatja.

Folyamatosan szondázzák a Fertő tó vízszintjét
Határőrök a Neusiedler See osztrák oldalán (képünk illusztráció)
Fotó: APA via AFP/Harald Schneider

Éber szemekkel figyeli a Burgenland tartomány által életre hívott Fertő tavi víszszintbizottság a rá bízott értéket – tudatta mai adásában az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint az anyagból kiderült, a testület célja, hogy tájékoztassa a vendégeket arról, éppen aktuálisan mire van lehetőségük a térségben.

Az orgánumnak Patrik Hierner, a turisztikai szövetség ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, ha az egyes öblökben a víz túl sekély a vitorlázáshoz, akkor korlátozásokat is bevezethetnek. Kiderült, a történelmileg alacsony vízszint emelkedése nem várható a közeljövőben.

Az elmúlt három évben, a munkacsoport megalakulása óta nem volt jelentős csapadék a térségben – hangoztatta Christian Sailer, a Fertő tó-munkacsoport vezetője. Mint kifejtette, ennek fényében az utánpótlás elkerülhetetlen lesz. Hozzátette, fontolóra veszik a Hanság-csatornán keresztül történő ellátást, ugyanis az Ikva és a Rába folyók vizét ott lehetne felduzzasztani és a tóba szivattyúzni – ám e projekt közvetlenül a nemzeti park magyarországi védőzónájába kerülne, így egyeztetésekre lesz szükség.

A Fertő tó egyébként legutóbb 1865-ben száradt ki. Az orgánum szerint több utánpótlásra lenne szükség a Fertőzug/Seewinkel talajvíz-problémáinak rendezéséhez is. Ám hogy ezt milyen úton vezetnék a térségbe, még nyitott kérdés. Az eredetileg a magyarországi Mosoni-Dunán keresztül történő pótlást jelenleg is vizsgálják a szakemberek.

Kapcsolódó írásaink