Krónika

Megvannak a döntős torták! + FOTÓK

A Betyáros málna és a Merengő is versenyben van még az Ország Tortája címért

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát – írja a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldalán.

Megvannak a döntős torták! + FOTÓK
Betyáros málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület

Kiemelték: a versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amelyek már korábban bizonyítottak a cukrászdákban, és megfeleltek az idei versenykiírásnak.

Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:

– újfehértói fürtös meggy,

– kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,

– tokaji aszú,

– magyar akácméz,

– gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring vagy kakukkfű)

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában.

A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők.

Az idei döntős torták a következők:

- BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

- CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely

- MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom

- MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada

- SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós

- TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A 2023-as szakmai zsűri tagjai:

- Béres Anett (Borkonyha és Textúra éttermek, Budapest)

- Fehér Judit (Created by Judit, Győr)

- Gerő Eszter (Sütizz, Budapest)

- Karikó Orsolya, a tavalyi verseny győztese (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)

- Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy)

- Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti)

- Mészáros Gábor, a zsűri elnöke (Mészáros Cukrászda, Szombathely)

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteniük a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az első zsűrizést követően, melyet 2023. április 20-án tartanak, a döntőre júniusban kerül sor a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd – írja a Magyar Cukrász Ipartestület a Facebook-oldalán.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink