Krónika

Elfogták a leghosszabb ideje körözött magyar nőt

Dominikán tartóztatták le, ahol hamis néven új életet kezdett, családot alapított, mi több, vállalkozásba is fogott

A Dominikai Köztársaság rendőrsége március 26-án elfogta a csalás és pénzmosás miatt hazánkban tizenöt év börtönre ítélt D. Andreát. A műveletben több helyi és nemzetközi szervezeten kívül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Osztálya is részt vett.

Elfogták a leghosszabb ideje körözött magyar nőt
D. Andrea elfogási fotója
Fotó: Policia Nacional

Immár tizenkét esztendeje keresték a hatóságok a csalás és pénzmosás miatt tizenöt év börtönre ítélt D. Andreát, álnevén Katona Esztert, aki körözése okán még az EU Most Wanted oldalára is felkerült. Az asszonyról korábban az a hír terjedt el, valahol a trópusokon bujkál a másoktól kicsalt pénzéből – s lám, március 26-án a Dominikai Köztársaság rendőrsége sikerrel begyűjtötte őt.

A nőt a Diario Libre tudósítása szerint Punta Cana tengerparti üdülőtelepén, Bávarón tartóztatták le, ahol hamis néven új életet kezdett, családot alapított, mi több vállalkozásba is fogott. D. Andrea jelenleg Spanyolországban tartózkodik, ahol arra vár, hogy kiadják Magyarországnak. A dominikai hatóságok szerint a bűnöző amúgy helyben is a tőle megszokott csalásokat óhajtotta elkövetni, melybe bankokat, építőipari cégeket és közeli barátait vonta bele. A lap szerint az ügyletben a dominikai bankoktól felvett több millió dolláros kölcsönök és a tengerparti luxusövezetekben építendő nyaralók szerepeltek.

A miskolci asszony 2005-ben egy könyvelőirodát vezetett, a szakmunka helyett azonban bűntársaival négyszázmillió forintot csalt ki bankoktól. Ezt követte a kukoricaüzlet, melynek keretében 4400 tonnát adott el több embernek. Az szinte már csak hab a tortán, hogy a termény nem is létezett. Ezzel újabb 250 milliót tettek zsebre, a csaknem két tucat bűncselekmény során társaival közösen mintegy 520 millió forintos kárt okoztak a sértetteknek.

Bűntársát, O. Róbertet nemrég kapcsolták le, amikor Thaiföldről akart hamis identitással hazatérni.

Kapcsolódó írásaink