Krónika

Több mint háromezer migráns érkezett Lampedusára

Az olasz kormány a héten arra figyelmeztetett, hogy robbanásszerűen emelkedhet az illegális bevándorlók száma

Több mint háromezer migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére az utóbbi napokban – ismertette vasárnap az ANSA olasz hírügynökség.

Több mint háromezer migráns érkezett Lampedusára
Ismét rengeteg migráns érkezett a Lampedusára (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/FILIPPO MONTEFORTE

Vasárnap a kora reggeli órákban 43, szombaton 1387, pénteken pedig 1778 menedékkérőt regisztráltak. A migránsok legkevesebb nyolcvan bárka fedélzetén érték el az olasz szigetet; a hatóságok mindemellett a nap folyamán további érkezőket várnak.

Az illegális bevándorlók túlnyomó része Tunézia partjairól indult.

Vasárnap reggel a lampedusai menekültügyi központban 2494 menedékkérőt tartottak nyilván, bár a létesítmény hivatalosan kevesebb mint 400 férőhellyel rendelkezik.

Mindeközben az olasz hatóságok ideiglenesen lefoglalták Lampedusa kikötőjében a Louise Michel nevű NGO-hajót, amely szombaton mintegy 180 migránssal a fedélzetén kötött ki a szigeten. A hajó legénységét azzal vádolják, hogy megsértett egy új törvényt, amelynek értelmében az NGO-k hajóinak egy mentést követően haladéktalanul el kell indulniuk egy kikötő felé, ahelyett, hogy további bárkákra várakozzanak. A Louise Michel ennek ellenére négy műveletet hajtott végre menedékkérők felvételére.

Az ANSA beszámolt arról is, hogy Málta partjai előtt szombaton két bárka hajótörést szenvedett, és a szerencsétlenségben legalább nyolcan életüket vesztették.

Filippo Minnino, Lampedusa polgármestere időközben egy közös uniós missziót követelt a Földközi-tengeren. „Európának és Olaszországnak is tudatosítania kell, hogy vészhelyzet uralkodik a Földközi-tengeren. Továbbra is nők, gyerekek és férfiak halnak meg" – hangsúlyozta.

Tunézia partjai előtt két, afrikai illegális bevándorlókat szállító csónak szenvedett balesetet, a tragédia legkevesebb 29 ember életét követelte.

Az olasz kormány a héten arra figyelmeztetett, hogy robbanásszerűen emelkedhet a Tunéziából Európa felé útnak induló illegális bevándorlók száma.

Kapcsolódó írásaink