Krónika

Egyre több fehér gólya érkezik Magyarországra

A Magyarországra érkező madarak fészekrakását az MTI fotósa is megörökítette. Hazánkban a madár kedveltsége különösen nagy, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület négyszer is az év madarává választotta.

Egyre több fehér gólya érkezik Magyarországra
Fehér gólya (Ciconia ciconia) fészkében a Zala megyei Zalakomáron, március 18-án
Fotó: MTI/Varga György

Általában erre a madárfajra értjük a közismert gólya kifejezést. Népi elnevezései gilice, cakó (családnévben Czakó), koszta, gagó és eszterág.

Hazai népszerűségére nem csupán az jellemző, hogy számos mesét, regényt, költeményt ihletett, hanem az élet legfontosabb várakozását is hozzá kötötték, hiszen szállóige lett, hogy a gólya hozza a kisbabát. Az oktatási intézmények ifjú tanulóit is gólyáknak nevezi a köznyelv.

Nem véletlen, hogy a Magyar Madártani és Természetvédekmi Egyesület 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben és 1999-ben is az év madarává választotta. A magyar nép kedvelt madarának érdekessége, hogy a költöző gólyák vándorlása egybeesik a két legnagyobb magyar nemzeti ünnep időpontjával, mert a magyarországi költőhelyükre március 15-e körül érkeznek, míg a telelőhelyeikre augusztus 20. környékén indulnak el nagy csoportjaik Afrikába. Vonulásuk során kihasználják a felszálló meleg légáramlatokat, ezért elkerülik a nagyobb zárt erdőségeket és a tengereket is. A műholdas követések révén a madártani szakemberek szerint, többségük hagyományos módon Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telel, de néhány példány a Dél-afrikai Köztársaságig is elrepül.

A gólya szerte Európában népszerű Fehéroroszország és Litvánia hivatalos madara, ezenkívül a szlovéniai Muravidéken egyfajta regionális nemzeti szimbólumként tekintenek rá.

Kapcsolódó írásaink