Krónika

Pápai kitüntetést kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi vezetője

A március 17-én átadott elismerést Ferenc pápa közelgő magyarországi apostoli útjának előkészítésére időzítették

Az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek adható kitüntetését adományozta Ferenc pápa Solymári Dánielnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének – tájékoztatta a jótékonysági szervezet közleményében az MTI-t.

Pápai kitüntetést kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi vezetője
A szentatya nemsokára hazánkba látogat
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A Szent Szilveszter Rend Lovagkeresztjét Erdő Péter bíboros esztergom–budapesti érsek, valamint Youssef Absi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka március 17-én Budapesten, a prímási palotában adta át Solymári Dánielnek. A kitüntetéssel Solymári Dániel a szentatya és a Szentszék nemzetközi kapcsolatainak érdekében végzett, kiemelkedő munkáját, elsősorban a nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeit ismerte el a katolikus egyházfő.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az elismerésről közvetlenül a pápa dönt. A Szent Szilveszter Rend egyébként a legritkábban adományozott kitüntetések közé tartozik. Az 1945 óta rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint kevesebb mint tíz magyar ember részesült ebben az elismerésben.

A március 17-én átadott pápai kitüntetést Ferenc pápa közelgő magyarországi apostoli útjának előkészítésére időzítették.

Solymári Dániel felsőfokú tanulmányait Magyarországon, majd az Egyesült Királyságban végezte teológia és nemzetközi kapcsolatok szakokon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál fiatal kora óta önkéntes szolgálatot végez, 2010 óta a szervezet főállású munkatársa, jelenleg nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Négy kontinensen dolgozott ember és természet okozta krízisekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, valamint polgárháborúk során.

Kapcsolódó írásaink