Krónika

Tudományos célból lövik a rókákat

Kovászna megyében tudományos módszerrel ellenőrzi azt, hogy a rókák és más erdei vadak veszettség elleni oltáskampánya eredményes volt-e. A kampány jegyében puskavégre kapnak pár ravaszdit is.

Tudományos célból lövik a rókákat
Az érintettek vélhetően nem túl boldogok, hogy terítékre kerül a gereznájuk (Képünk illusztráció.)
Fotó: dpa via AFP/Wolfram Steinberg

Ha létezik erdei hírharang, akkor azt most borítékolhatóan érdeklődve figyelik a Kovászna megyei rókák. Mint a Hírmondón olvashatjuk, a térségben illetékes Állategészségügyi Igazgatóság tudományos módszerrel ellenőrzi azt, hogy a ravaszdiak és más erdei vadak veszettség elleni oltáskampánya eredményes volt-e.

A tesztelésre szánt egyedeket úgy gyűjtik be, hogy lehetőleg minden száz négyzetkilométerről legyen négy-négy állat. A rókavadászatok kutya nélkül zajlanak. A kilövést a vadásztársulatok végzik, egyeztetett tervek alapján. Az állategészségügyi igazgatóság szabályzata előírja, hogy a lelőtt példányokat azonnal laboratóriumba kell szállítani.

A szakemberek egyéb adatok mellett jegyzik a kilövések időpontjait, helyszíneit, valamint azt is, hogy az illető övezetben korábban repülőről, földi járműről vagy gyalogosan szórták-e a csalétket, ami a veszettség elleni oltóanyagot tartalmazta. A laboratóriumi vizsgálatokat (boncolást stb.) szigorú óvintézkedések betartásával végzik el.

Fontos részlet, hogy Háromszéken 2015 tavasza óta nem jegyeztek egyetlenegy veszettség-fertőzést sem, ez pedig a szakszerű oltáskampánynak is köszönhető.

Kapcsolódó írásaink