Krónika

Tapsviharral fogadták az ifjú életmentőt

A Kutyákkal az Életért Alapítvány három önkéntessel indult útnak február 6-án este a földrengés sújtotta Törökországba. A legfiatalabb csapattagnak, a 19 esztendős Marcinak ez volt az első romkutató bevetése.

Tapsviharral fogadták az ifjú életmentőt
Mező Marcell, Mezősi Tamás és Szabó Gábor, valamint az embermentésben jeleskedő Black, Trafy és Gogó
Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

Hazatérése után tapsvihar fogadta iskolájában a 19 éves Mező Marcellt, aki a Kutyákkal az Életért Alapítvány önkénteseként a legfiatalabb résztvevője volt a törökországi mentési munkáknak. Mint a szervezet közölte, az ifjú „kollégájával” Blackkel öt napon át kutatott kitartóan a túlélők után.

Az alapítvány három önkéntessel indult útnak február 6-án este a földrengés sújtotta térségbe. Mező Marcellnek ez volt az első romkutató bevetése. A közleményben aláhúzzák, a diáknak csupán sejtése volt arról, mekkora pusztítással kell szembenéznie pár óra elteltével.

Bevetésen Black és gazdája
Bevetésen Black és gazdája
Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány

„Amikor Szabó Gábor, az alapítvány vezetője felmérte, hányan lennénk alkalmasak erre a bevetésre, önként jelentkeztem" – hangoztatta az ifjú. Utalt rá, jól esett neki, hogy bíztak a képességeiben és Black profizmusában.

A legmegrázóbb élmény számára az volt, hogy látnia kellett, amint az otthonukat elveszítő civilek, családok az utcán próbálnak tüzet rakni, melegedni vagy éppen a romok alatt rekedt hozzátartozóikkal kommunikálni, saját erejükkel kimenteni őket.

Szabó Gábor, az Alapítvány elnöke nagyon elégedett Marci felelősségteljes hozzáállásával.

A fiatal elmondta, a hazatérés óta viszonylag gyorsan visszaszokott az iskolába, jó érzés volt újra a megszokott környezetben lennie. A jövőre fókuszál, így későbbi munkájában is szeretne embereken segíteni, orvosi egyetemre készül. Ezen kívül folytatná az önkénteskedést az alapítványnál, illetve magasabb szintre emelné Black kiképzését.

A szervezet keresőkutyás egységét a többi törökországi magyar mentőalakulattal együtt kedd délután ünnepélyes keretek között köszöntötte Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

Kapcsolódó írásaink