Krónika

Hajtóműhibára panaszkodott a pilóta

A vizsgálóbizottság február végén nyújtja be végleges jelentését az ügyben

Közzétették az első vizsgálati jelentéseket a január 15-én Nepálban lezuhant utasszállítóról. A tragédiában hetvenkét ember hunyt el.

Hajtóműhibára panaszkodott a pilóta
A Yeti Airlines gépének maradványai Pokhara közelében január 16-án
Fotó: AFP/Prakash Mathema

Hajtóműproblémákra panaszkodott a január 15-én Nepálban lezuhant utasszállító repülőgép pilótája a baleset előtt – derült ki az előzetes vizsgálati jelentésből szerdán. A tiszt azt kifogásolta, hogy a turbinák nem termelnek energiát. A dokumentum szerint a vezető pilóta a lezuhanás előtt átadta az irányítást a kollégájának.

A vizsgálóbizottság február végén nyújtja be végleges jelentését az ügyben, a részletek addig még változhatnak.

A szakértői testület korábban jelezte, a műszaki adatokat és a pilótafülkében elhelyezett párbeszédeket rögzítő készülék adatainak előzetes kiértékelése alapján a hajtóművek ki voltak kapcsolva, vagyis a gép úgynevezett vitorlázó üzemmódban haladt, s ez idézhette elő a balesetet.

A nepáli Yeti Airlines fővárosból, Katmanduból induló ATR-72-500-as típusú repülőgépe január 15-én zuhant le hetvenkét emberrel a fedélzetén, nem sokkal azelőtt, hogy leszállt volna Pokharában. Ez volt az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb légi katasztrófája Nepálban.

Kapcsolódó írásaink