Krónika

Törökországban a madarak, Romániában a tyúkok jelezték a földrengést – VIDEÓ

Meg kell tanulni olvasni a jelekből

Abban, hogy az állatvilág képes előre érzékelni és jelezni a földrengést (és más bajokat), nincs újdonság. Sajnos a viselkedésük megértése számunkra egyelőre nehézségekbe ütközik. Ettől még érdekes nézni azt, amire a Mandiner.hu is rálelt: miként köröztek összezavarodva a madarak a törökországi és szíriai földrengést megelőzően, illetve hogyan reagáltak a tyúkok egy napja a romániai földrengés idején.

Törökországban a madarak, Romániában a tyúkok jelezték a földrengést – VIDEÓ
Nem tudjuk, hogy ez a törpepapagáj jelzett-e, mindenesetre a ketrecéből kimenekülni nem tudott, amikor a törökországi Adiyamant földrengés érte. Viszont öt nappal később kimentették és új nevet kapott: mostantól úgy hívják: Csoda
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ozkan Bilgin

Tekintettel arra, hogy a madarak a Föld mágneses mezejét használják a navigációhoz és a helymeghatározáshoz, nem meglepő, hogy akkor, amikor ebben zavar keletkezik, ők maguk is összezavarodnak.

Egy rendkívül aktív indiai twitterező, Gaurav Kochar február 7-én, a török–szíriai földrengés másnapján osztotta meg azt a 45 mp-es videót, amelyen gyülekező, zajongó, zavart madarakat látni az éjszaka során, még a drámai események előtt.

Objektum doboz

Mint kiderült, a tyúkok is képesek jelezni a bajt. A Román Földtani Intézet hétfőn délután a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengésről adott hírt, Balesti könyékén. Ennek kapcsán a MetFigyelő a Facebook-oldalán megosztott egy videót (ezt vette észre a Mandiner is), amelyen a baromifudvaron békésen kapirgáló tyúkok 16 óra 58 perckor egyszerre rémülten szaladgálni, menekülni kezdtek. Más kérdés, hogy ők csupán érzékelték, hogy 15 km-rel alattuk megremegett a föld.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink