Krónika

Már három határátkelőn érkezhet a segítség Szíriába

Bassár el-Aszad szíriai elnök két további határátkelőn keresztül engedélyezte a humanitárius segélyezést Törökország felől az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekbe három hónapig – közölte hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

Már három határátkelőn érkezhet a segítség Szíriába
A földrengés utóhatása az északnyugat-szíriai Dzsenteres városában
Fotó: NurPhoto via AFP/Rami Alsayed

A fejleményről diplomaták szerint Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese számolt be a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ajtók mögött tartott tanácskozásán. A világszervezet diplomatája hétfőn találkozott a szíriai vezetővel, egy héttel a török–szíriai határtérségben pusztító, a legfrissebb adatok szerint összesen több mint 37 ezer emberéletet kioltó földrengés nyomán. Szíriai oldalon eddig 3600 halálos áldozatról és sérültek ezreiről tudni.

Guterres közleményében üdvözölte, hogy Aszad elnök beleegyezését adta a Báb asz-Szalam és az ar-Rai határátkelők megnyitásába a humanitárius segélyek előtt. Hangsúlyozta: kritikus jelentőséggel bír az élelmiszerek, gyógyszerek és téli ruházat eljuttatása a földrengés károsultjaihoz. „Ezen határátkelőhelyek megnyitása párhuzamosan a humanitárius hozzáférés engedélyezésével, a vízumok kiadásának felgyorsításával és a szállítmányozási csomópontok közötti utazások megkönnyítésével felgyorsítja a segélyezést” – húzta alá Guterres.

A Báb al-Hava átkelőt február 9-én nyitották újra. Eddig csak ezen a ponton keresztül érkezhettek segélyszállítmányok Szíria északnyugati régiójába Törökország felől. A térségben az egymással is szemben álló milíciák rivalizálása még mindig nehezíti a segélykonvojok útját.

Kapcsolódó írásaink