Krónika

Északnyugat-Szíriában nőtt az áldozatok száma

A segélyek továbbra is akadoznak

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) hétfőn közzétett adatai szerint a múlt heti földrengésnek már több mint 4300 halottja és legalább 7600 sérültje van Északnyugat-Szíriában, ahova továbbra is lassan érkeznek a segélyek.

Északnyugat-Szíriában nőtt az áldozatok száma
Eltűnt unokái fényképeit tartja kezében egy nő Hatayban 2023. február 12-én, miután a hét elején egy 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország és Szíria határvidékét
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Jóllehet Damaszkuszból is komoly károkról érkezett jelentés, a helyzet a lázadók uralta, mintegy négymillió ember lakta térségben a legrosszabb: a helyi mentőszolgálatok eddig mintegy kétezer halottat jelentettek, de ez a szám vélhetően tovább nő majd.

Helyszíni beszámolók szerint a térségbe továbbra is lassan érkezik segítség, és nincs elég munkagép sem a romok eltakarítására és az alattuk rekedt emberek kiszabadítására.

Az északnyugati régiót – amelynek lakói már a földrengés előtt is nagyrészt segélyszállítmányokra szorultak – 2020 óta csak Törökország felől, Báb al-Hava átkelőjén lehetett megközelíteni. Damaszkusz pénteken engedélyezte ugyan a nemzetközi segélyszállítmányok eljuttatását a saját ellenőrzésű területekről a szakadár térségbe, ott azonban az egymással is szemben álló milíciák rivalizálása még mindig nehezíti a segélykonvojok útját.

Szombaton Szíriába érkezett Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese, aki ellátogatott Aleppóba is, ahol elismerte: a szíriaiak teljes joggal érzik úgy, hogy cserbenhagyták őket.

A „fehérsisakosok” néven ismert, nem hivatalos szíriai polgári védelem (SCD) vezetője, Ráed asz-Száleh szintén bírálta a nemzetközi közösséget, hangsúlyozva, hogy Griffiths látogatása „túl késő és túl kevés”, és emlékeztetett: a helyi katasztrófavédelem segítségkérése „napokon át süket fülekre talált”.

A hétvégén az arab országba érkezett Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja is, aki elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy egységet kovácsoljanak a 2011 óta tartó polgárháború szemben álló felei között, hangsúlyozva, hogy ez most nem a fegyveres harcok ideje.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT): mihamarabb hagyja jóvá az Északnyugat-Szíriába vezető újabb határátkelők megnyitását.

A Damaszkusz által uralt területeken némileg jobb a helyzet, mert több olyan ország is segélyszállítmányokat küldött Szíriának, amelyek korábban megszakították diplomáciai kapcsolataikat Bassár el-Aszad kormányával. Damaszkusz emellett az Aszad uralmát régóta támogató Moszkva és Teherán segítségére is számíthat.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön bejelentette: átmeneti felmentést ad a Szíriát érintő szankciók hatálya alól a segélyszállítmányok esetében, miközben felszólította a szíriai kormányt, hogy nyisson meg minden határátkelőt a humanitárius segélyek előtt.

Kapcsolódó írásaink