Krónika

A gyermekkori égési sérülések egyharmadáért az instant tészták felelősek

Lényegében minden gyermekkori égési sérülés valamilyen módon megelőzhető

Meglepő tanulmány látott napvilágot a Chicagói Egyetem kutatóinak jóvoltából: kutatásuk szerint ugyanis a gyermekkori égési sérülések csaknem egyharmadáért az instant tészták felelősek – írta meg a liner.hu.

A Burns folyóirat hasábjain közzétett tanulmányban az egyetem égési központjának kutatócsoportja az összes olyan gyermekbetegre vonatkozó adatokat vizsgálta, akiket 2010 és 2020 között forró folyadékok által okozott égési sérülésekkel fogadtak a kórházakban az Egyesült Államokban – írta meg a liner.hu.

Megállapításuk szerint az általuk vizsgált összesen 790 gyermekkori égési sérülés 31 százalékát instant tészták okozták. Sebastian Vrouwe, a Chicagói Orvostudományi Egyetem munkatársa az eredmények kapcsán úgy fogalmazott: „Azt tapasztaltuk, hogy minden második gyermek, akit égési sérülés miatt szállítottak kórházba, az instant tészták miatt sérült meg, ezért komolyabban is bele akartunk merülni az adatokba, hogy lássuk, valójában mi a tendencia. Reményeink szerint ezzel megalapozzuk a jövőbeli, az égési sérülések megelőzését célzó programokat, mivel lényegében minden gyermekkori égési sérülés valamilyen módon megelőzhető.”

A szakember kiemelte, sem ő, sem pedig csapata nem számított arra, hogy az instant tészták ilyen nagy arányban lesznek felelősek a gyermekkori égési sérülésekért. Noha őket is meglepte a probléma nagysága, mindez csak megerősítette őket abban, hogy az ilyen típusú égési sérülésekre irányuló koncentrált erőfeszítés és tudatosság jelentős hatással lehet a közösségekre.

A tanulmányban azt is megállapították, hogy bizonyos gyermekek nagyobb eséllyel szenvedtek égési sérüléseket az instant tészták miatt, mint mások: az ilyen égési sérüléseket szenvedett betegek átlagosan nagyobb valószínűséggel voltak feketék, és jellemzően az alacsonyabb jövedelmű családokból származtak – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink