Krónika

Nagy volt a forgalom a zöldhatáron

Hatezer határsértőt állítottak meg tavaly a román–magyar határ Bihar és Arad megyei szakaszán

Mintegy hatezer határsértőt állítottak meg tavaly a román–magyar határ Bihar és Arad megyei szakaszán – közölte szerdán a román határrendészet nagyváradi területi felügyelősége.

Nagy volt a forgalom a zöldhatáron
Illegális migránsok Ásotthalom térségében (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

A román–magyar határ hosszának 67,7 százalékát – a 22 határátkelővel rendelkező Bihar és Arad megyei határrészt – felügyelő hatóság szerdán tette közzé tavalyi éves mérlegét. A honlapján közölt beszámoló szerint a Bihar és Arad megyei határszakaszon 2022-ben közel 6000 személyt értek tetten, amint illegálisan próbált átjutni Romániából Magyarországra.   

Közülük 1200-an a zöldhatáron próbáltak átszökni a schengeni térségbe, őket illegális határátlépés közben vagy a határ közelében találták meg a román hatóságok. A határrendészet szerint többségük Temesvárról érkezett, ahol csoportokba szerveződtek és utána taxival jutottak el a román–magyar határ közelébe.    

Másokat az A1-es autópálya parkolóiban csempésztek be áruszállító kamionok rakterébe, de kisbuszok csomagtartójában és gépkocsikat szállító tehervonatokon is találtak határsértőket a hatóságok. Az illegális határátlépők közül mintegy 4500-an ily módon próbáltak átjutni a határon, többségük a Nagylak II. határátkelőnél.   

 A tetten ért határsértők közül 4472-en menedékjogot kértek Romániában, 1900-an pedig törvényesen, munkavállalási vízummal érkeztek, de illegálisan próbáltak továbbjutni Nyugat-Európába. Százötven határsértő hamis iratokat mutatott fel.    

A határrendészet szerint az előző évhez képest 2022-ben felére csökkent azon határsértők száma, akik illegálisan tartózkodtak az országban. Többségük afgán, indiai, szíriai és török volt.    

A határsértőket segítő személyek száma is csökkent, amit azzal magyaráznak a román hatóságok, hogy a migránsok egyre inkább telefonos alkalmazásokra hagyatkoznak.
 

Kapcsolódó írásaink