Krónika

Szili Katalin és Bakk Miklós kapja idén az SZNT Gábor Áron-díját

A Gábor Áron-díjat március 10-én, a székely szabadság napján adják át Marosvásárhelyen

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár veheti át idén a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díját – közölte a szervezet.

Szili Katalin és Bakk Miklós kapja idén az SZNT Gábor Áron-díját
Szili Katalin érdeme, az ő diplomáciai érzékét és kitartását dicséri, hogy 2018-ban az akkori három erdélyi magyar párt között megállapodás jött létre, amely a közös cselekvés részévé tette a szervezet autonómiastatútumának öt alapvető célkitűzését
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Az autonómia szolgálatáért járó díjat évente kiosztják. Egyik idei várományosa Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki 2013-ban az elsők között állt ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezése mellett – emlékeztet az MTI-nek küldött közleményében a szervezet.

„A közmédiában megszámlálhatatlan esetben szólalt meg a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezésünk mellett, és miniszterelnöki megbízottként a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseinek szószólója lett” – hangsúlyozzák.

Az SZNT szerint Szili Katalin érdeme, az ő diplomáciai érzékét és kitartását dicséri, hogy 2018-ban az akkori három erdélyi magyar párt között megállapodás jött létre, amely a közös cselekvés részévé tette a szervezet autonómiastatútumának öt alapvető célkitűzését.

A díj másik várományosa, Bakk Miklós politológus, egyetemi tanár a közlemény szerint húsz éve segíti tanácsaival, javaslataival az SZNT munkáját, és ezek a javaslatok, tanácsok elmélyült tudáson alapuló, elméleti ismeretektől mozgalmi ötletekig terjednek.

„Kivette részét az európai polgári kezdeményezés megtervezéséből, az Európa Bizottság elé terjesztett javaslatban szövegrészek, szakkifejezések, érvek épülnek az ő elgondolásaira” – áll a közleményben, amely szerint a kolozsvári politológus társadalomelméleti munkássága, tanulmányai, egyetemi oktatói hivatása is megérdemli a kiemelt elismerést.

A Gábor Áron-díjat március 10-én, a székely szabadság napján adják át Marosvásárhelyen.

Kapcsolódó írásaink