Krónika

Döbbenet: harminchatszoros életfogytiglan egy volt rendőrnek

Sorozatos nemi erőszak, emberrablás és több más, rendkívül súlyos bűncselekmény miatt többszörös életfogytiglanra ítélt kedden egy londoni bíróság egy volt rendőrt. A vádhatóság szerint David Carrick azért folytathatta csaknem két évtizedig tevékenységét, mert áldozatai attól féltek, hogy hivatali hatalmánál fogva bosszút áll, ha feljelentik.

Döbbenet: harminchatszoros életfogytiglan egy volt rendőrnek
Tiltakozók a bíróság előtt, ahol a volt rendőr tárgyalása zajlott kedden
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Wiktor Szymanowicz

Rendkívül súlyos büntetést, harminchatszoros életfogytiglant mért kedden a londoni Southwark kerület koronabírósága David Carrickra. A férfi a Scotland Yard – hivatalos nevén a Metropolitan Police – fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, és a vádirat szerint 2003 és 2020 között legalább huszonnégy alkalommal követett el nemi erőszakot legalább tizenkét áldozat sérelmére.

A teljes vádlista összesen nyolcvanöt bűncselekményt sorol fel, amelyeket az ügyészség negyvenkilenc vádpontban összegzett. Carrick az ellene megfogalmazott összes vádpontban bűnösnek mondta magát. A listán egyebek mellett szerepelt, hogy a volt rendőr a rendszerint online randevúportálokon általa megismert nők közül többet szabályosan elrabolt, napokig fogva tartotta őket házának egyik apró tárolóhelyiségében, és hivatali fegyverével fenyegetőzve bántalmazta, rendszeresen megerőszakolta őket.

A vádhatóság szerint Carrick azért folytathatta csaknem két évtizedig bűncselekmény-sorozatát, mert áldozatai attól féltek, hogy hivatali hatalmánál fogva bosszút áll, ha feljelentik.

Az eljárás során végül tizenkét nő tett tanúvallomást a sérelmére Carrick által elkövetett bűncselekményekről. A londoni rendőrség azonban nincs meggyőződve arról, hogy az egykori rendőr nem követett-e el hasonló bűncselekményeket még több ember ellen, ezért a Scotland Yard kedden kérte, hogy aki hasonló esetek sértettje volt, és felismeri Carricket egykori támadójaként, mindenképpen jelentkezzen a hatóságoknál.

A 48 éves volt tisztnek – aki állítólag öngyilkosságot kísérelt meg a londoni Belmarsh börtönben, ahol vizsgálati fogságát töltötte – a végzés szerint legalább harminc évet kell rács mögött töltenie, mielőtt kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését.

A Scotland Yard főparancsnoka, Sir Mark Rowley kedden hivatalos nyilatkozatban kért elnézést az egykori rendőr bűncselekményeiért.

Nem Carrick az első olyan egykori londoni rendőr, akit az utóbbi években rendkívül súlyos bűncselekmények miatt elítéltek. Wayne Couzenst, aki szintén a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, a londoni büntetőbíróság 2021 szeptemberében tényleges életfogytiglani börtönre ítélte nemi erőszak és gyilkosság vádjával.

A kétgyermekes, házasságban élő Couzens – aki közvetlenül a bűncselekmény előtt 12 órás őrszolgálatot teljesített az Egyesült Államok londoni nagykövetségénél – 2021 tavaszán, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó, 33 éves Sarah Everardot. A férfi csaknem százharminc kilométert autózott áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott.

Kapcsolódó írásaink