Krónika

Újabb mentőcsapatok érkeznek

Az Egyesült Államok további mentőegységeket küld Törökországba

Az Egyesült Államok további két mentőegységet küld Törökországba, hogy segítse a földrengés utáni kutató-mentő munkát – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora hétfőn.

Újabb mentőcsapatok érkeznek
A földrengés után összedőlt épület Hatay Iskenderun kerületében, Törökországban
Fotó: AFP/ANADOLU/Sezgin Pancar

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik Törökországgal, a természeti katasztrófát követően magas rangú amerikai tisztségviselők azonnal felvették a kapcsolatot török partnereikkel, hogy a segítségnyújtás formáiról egyeztessenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elnök felhatalmazást adott minden támogatás azonnali megadására. A fehér házi tisztségviselő azt is elmondta, hogy az egyeztetések folyamatosak a török féllel, de a helyzet nagyon gyorsan változik, amihez a kiegészítő támogatásokkal is igyekeznek alkalmazkodni.    

A már helyszínen lévő amerikai mentő- és kutatóegységeken túl további két mentőcsapat kiküldését készítik elő, hogy segítsék a török egységeket – hangsúlyozta John Kirby, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok nemzetközi segélyszervezete, a USAID és a védelmi minisztérium külön is egyeztet török partnereivel a további támogatásokról.    

Ami a szíriai segítségnyújtást illeti, ott az Egyesült Államok az általa támogatott segélyszervezeteken keresztül tud segítséget nyújtani – hívta fel a figyelmet John Kirby. Az Egyesült Államoknak jelenleg nincsenek diplomáciai kapcsolatai Szíriával.      

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora megerősítette az Egyesült Államok részvétét a pusztító földrengés nyomán Törökország és Szíria felé.   

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A két országban együttesen jelenleg több mint 2600 halottról és több mint 13 000 sérültről érkezett hír.
 

Kapcsolódó írásaink