Krónika

Segíteni mennek az oroszok

Elindultak az első az orosz mentők Törökországba, Szíriában katonák segítik a romeltakarítást

Elindult az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának első, mentőalakulatokat szállító repülőgépe hétfő este a Moszkvához közeli Zsukovszkij repteréről, Szíriában pedig az ott állomásozó orosz egységek kapcsolódtak be a földrengés következményeinek felszámolásába.

Segíteni mennek az oroszok
A kutatási és mentési munkálatok folytatódnak miután 2023. február 6-án a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Törökország déli tartományait. Ezt egy 6,4-es erősségű rengés követte, amely Gaziantep tartomány délkeleti részét sújtotta. Egy harmadik, 6,5-ös erősségű földrengés is sújtotta Gaziantepet
Fotó: Volkan Kasik / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az orosz katasztrófaelhárító egységeket szállító An–148-as repülőgéppel tart Törökországba Alekszandr Csuprijan, a szakminisztérium helyettes vezetője, aki a helyszínen fogja koordinálni a munkálatokat.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasította a Szíriában állomásozó orosz kontingenst parancsnokságát, hogy biztosítson segítséget a földrengés következményeinek felszámolásában.

Az orosz hadsereg elosztóközpontot létesített Aleppó, Hama és Latakia városban, valamint Dzsebl, Sztamu és Busztan al-Basa településen, ahol a rászorulók élelmiszercsomagokat és alapvető cikkeket kapnak.

Tíz orosz katonai különítményt megkezdte a romeltakarítást, az áldozatok felkutatását és az orvosi segítségnyújtást a legnagyobb pusztítást szenvedett területeken.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnereinek. Moszkvában a török és a szíriai nagykövetség előtt sokan helyezték el a részvétnyilvánítás virágait.

Kapcsolódó írásaink