Krónika

Majdnem megfagyott egy túrázó

Városi cipőben és szövetnadrágban vágott neki a Börzsönynek

Vasárnap este egy bajba jutott túrázót mentettek ki a tűzoltók a Börzsönyben, Perőcsény közelében, a Szabó-köveknél. A katasztrófavédelem közleménye szerint a kiránduló annyira átfázott, hogy nem tudott továbbmenni. Így az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület önkéntesei mentek el érte, és lesegítették a hegyről, majd átadták a mentőknek.

Majdnem megfagyott egy túrázó
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat beszámolója szerint egy fiatal párról volt szó, akik Csóványosról Nagy-hideg-hegy felé tartottak késő délután. A Szabó-kövek környékén azonban megálltak, mert a nő nem tudott továbbmenni. A városi cipője és könnyű szövetnadrágja addigra teljesen átázott, fájdalmai voltak, és nagyon fázott.

Mire a hegyimentők megtalálták őket, a 23 éves nő már nem érezte a lábait, a nadrágja egyes részei már keményre fagytak, és alig bírt lábra állni. A helyszíni ellátás után a hegyimentők gyalog próbálták támogatni a nőt a terepjáróig. Az Égés-tetőig ez sikerült is, onnan pedig kötélbiztosítással és hordággyal vitték le a közelben várakozó terepjáróig, majd a Cseresznyefa parkolónál várakozó mentőautóhoz. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai a váci kórházba szállították további ellátásra.

A hegyimentők szombatra figyelmeztetést adtak ki a viharos széllökések, a nehéz hóviszonyok és a sár miatt. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy vasárnap is csak kellően alapos terepismeretekkel, már korábban bejárt túraútvonalakon mozogjanak a hegységbe kirándulók. Emellett javasolták, hogy megfelelő, vízálló, hőtartó ruházattal és túrázási segédeszközökkel (túrabot, hómacska, bakancsra szerelhető, szöges csúszásgátló, vízhatlan lábszárvédő kamásli), illetve elegendő meleg folyadékkal és ennivalóval szerelkezzenek fel. Ezenkívül, ha tehetik, vigyenek magukkal: turistatérképet, tájolót vagy olyan GPS-térképet, amely offline is alkalmazható.

Mindenkinek azt javasolták, hogy a túrát még világosban fejezzék be, ehhez mérten induljanak el időben, és válasszák meg a túra távolságát, valamint számoljanak a saját fizikai erőnlétükkel, illetve a Magas-Börzsönyben uralkodó terepviszonyokkal, és az előre nem jelezhető terepakadályokkal (pl.: hóátfúvások, esetleges gally-, ág- és koronatörések és szálankénti fakidőlések). Ha mégis rájuk sötétedne, legyen náluk akkumulátoros, előre maximálisan feltöltött fejlámpa vagy elemes fejlámpa vagy téli körülmények között a hidegben is tartósan használható világítási eszköz. A telefonokba épített lámpák csak rövid ideig és korlátosan alkalmasak a világításra, és ha lemerülnek, nem lesz mivel tájékozódni vagy segítséget kérni.

Kapcsolódó írásaink