Krónika

Áramfejlesztő generátorokat kaptak Kárpátalja egészségügyi és oktatási intézményei

Emellett több mint két tonna tartós élelmiszer is érkezett

Nagy teljesítményű generátorokkal segíti az áramkimaradásokkal sújtott Kárpátalja egészségügyi és oktatási intézményeit a Katolikus Karitász és a Svéd Lions Clubok Szövetsége a Munkácsi Egyházmegyei Karitász közreműködésével – jelentették be az érintett szervezetek képviselői szerdán Munkácson, átadva az újabb szállítmányokat.

Áramfejlesztő generátorokat kaptak Kárpátalja egészségügyi és oktatási intézményei
Nemzetközi összefogással adományoztak áramfejlesztő generátorokat Kárpátalja egészségügyi és oktatási intézményeinek
Fotó: Facebook/Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász újabb húsz nagy teljesítményű generátort szállított Kárpátaljára az olykor napi 16 órás áramkimaradások áthidalására, emellett több mint két tonna tartós élelmiszer is érkezett.

A Munkácsi Egyházmegyei Karitász raktárában megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy a háború kitörése óta a szervezet és partnerei folyamatosan támogatják mind az egészségügyi és szociális intézményeket, mind pedig közvetlenül a rászorulókat Kárpátalján és Ukrajna háború sújtotta övezeteiben. A most átadott generátorokkal együtt eddig több mint ötven áramfejlesztőt kaptak működésük biztosítására a kárpátaljai intézmények.

Anders Rendik, a Svéd Lions Clubok Szövetségének alkormányzója a segélyszállítmány átadásán arról számolt be, hogy a skandináv országban működő 340 klub 8200 tagja már egy éve bekapcsolódott az ukrajnai rászorulók támogatását célzó gyűjtésbe. Az eddigi adományok összértéke 800 millió forintnak felel meg, célba juttatásukból pedig kivették részüket a magyarországi és ukrajnai Lions Clubok és a Katolikus Karitász is. A most leszállított húsz generátor összértéke mintegy nyolcmillió forint.

A támogatást átvevő Fehér Ferenc, a Munkácsi Egyházmegyei Karitász igazgatója aláhúzta, hogy a súlyos áramkimaradások ellehetetlenítik az ingyenkonyhák, idősotthonok, rehabilitációs központok és egyéb szociális intézmények működését. A most átadott generátorok egyebek között a huszti magyar tannyelvű iskolába, a fancsikai óvodába, a rahói iskolába kerülnek, és néhány plébánia is kap a készülékekből.

Az igazgató arra is kitért, hogy az eddig leszállított ötven generátor révén a római katolikus egyház kárpátaljai intézményeinek többségében biztosított az áramellátás.

Az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva Écsy Gábor országos főigazgató elmondta, hogy az orosz–ukrán háború tavaly február 24-i kitörése óta a Katolikus Karitász mintegy ötszázmillió forint értékű élelmiszert juttatott el Ukrajnába.

Kapcsolódó írásaink