Krónika

Magyarellenes skandálás miatt lefújtak egy román focimeccset + VIDEÓ

A Craiova tábora egy pillanatig sem szurkolt saját csapatának, kizárólag rasszista rigmusokat kiabált

Szó szerint példátlan eset történt a román elsőosztályú focibajnokságban vasárnap: a játékvezető nemcsak a hangosbeszélős figyelmeztetésig jutott el, hanem ténylegesen le is fújt egy meccset idő előtt egy népcsoport gyalázása miatt. Mindez Sepsiszentgyörgyön történt, a Sepsi OSK és az FCU 1948 Craiova bajnokiján.

Magyarellenes skandálás miatt lefújtak egy román focimeccset + VIDEÓ
Magyarellenes rigmusok miatt felfüggesztették a Sepsi OSK–FCU 1948 Craiova labdarúgó-mérkőzést a román bajnokságban
Fotó: Spesi OSK Facebook

Andrei Chivulete játékvezető először a 26. percben lépett közbe, az öltözőbe küldve a csapatokat a magyarellenes kórust hallva, majd hangosbeszélőn figyelmeztette a vendégdrukkereket.

Ez azonban csak arra volt elég, hogy miután tíz perces szünetet követően újraindult a meccs, a craiovaiak azonnal újrakezdjék a vendégszektorból, mire Chivulete bíró 20 másodperc után lefújta a meccset. Itt tekinthető meg, hogyan:

Objektum doboz

A nyíltan magyaridentitású Sepsi meccsein korábban sem volt ritka az ilyesmi, ami ellen a klubvezetés többször is tiltakozott. De ezúttal könnyen elképzelhető, hogy valójában nem is a magyarok mint népcsoport, hanem a saját román klubelnökük iránti utálat motiválta a rasszista kiabálásra az olténiai szurkolókat. Olyan alapon, hogy ezzel komoly büntetést tudnak a fejére hozni. A román médiában elsőként a Fanatik című oldalon pendítették ezt meg, de még Diószegi László, a sepsiszentgyörgyiek elnöke is a következőt nyilatkozta a meccs után:

„A Craiova tábora egy pillanatig sem szurkolt saját csapatának, kizárólag rasszista rigmusokat kiabált és Mititelu urat szidalmazta. Szerintem a botrány kedvéért jöttek, hogy Mititelut üssék. Egyáltalán nem örülök ennek a végkifejletnek, mindig a pályán akarok nyerni, de ezt a meccset most le kellett állítani, szükség volt egy normalitás irányába mutató döntésre.” Úgy tűnik, hogy a Craiova vezetése is ezt gondolhatja. Ők ugyanis olyan közleményt adtak ki, amiben arról írnak, hogy őket szerintük semmiféle felelősség nem terheli a történtekért, a felelős ugyanis az ő olvasatukban a meccset szervező Sepsi OSK. Ezt olyan alapon mondják, hogy a Sepsi beengedett minden nézőt, miközben ők, a craiovai klub nem igényeltek egyetlen vendégbelépőt sem, és nem is ők szervezték a szurkolóik útját Sepsiszentgyörgyre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom