Krónika

Herkules a mélyből

Egy márványból faragott, életnagyságú Herkules-szoborra bukkantak Rómában. A lelet az  ókori Via Appia közelében végzett csatornamunkák során bukkant föl a föld alól.

Herkules a mélyből
A Via Appia részlete, melynek közelében előkerült a remekmű (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Mintegy húsz méter mélyről került elő Rómában egy márványból faragott, életnagyságú Herkules-szobor – írta meg az olasz sajtó. Mint az alkotást felfedező Federica Acierno olasz régész közölte, az alkotást egy raktárba szállították, ahol megtisztítják, majd megpróbálják meghatározni korát és eredetét.

A szakértő elmondta, egyelőre túl korai lenne bármit is mondani a faragványról. Mivel az alak kezében dorong, a fején pedig oroszlánbőr van, arra lehet következtetni, hogy vagy magát a héroszt, vagy egy Herkulesnek öltözött embert mintáz – magyarázta a régész.

Az ötszáznegyven kilométer hosszú Via Appia a Római Birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi és hadi útja volt, amely Rómát kötötte össze Brindisi kikötőjével. Utóbbiból lehetett Görögországba eljutni – illetve itt volt a keletről érkező áruk és rabszolgák egyik legfontosabb átrakodó helye.

A Via Appiát időszámításunk előtt 312-ben kezdte el építtetni Claudius Appius római konzul. Útvonala mentén számos történelmi emlék található különböző korokból. Olaszország évtizedek óta fáradozik azon, hogy a Via Appiát a világörökségi helyszínként ismertesse el az UNESCO-val, ám utóbbi erre nem hajlandó, ugyanis szerinte nem tesznek eleget annak védelméért.

Kapcsolódó írásaink